London újabb szankciókat jelentett be Oroszország ellen vegyi fegyvernek minősülő harceszközök bevetése címén

London újabb szankciókat jelentett be Oroszország ellen vegyi fegyvernek minősülő harceszközök bevetése címén

London újabb szankciókat jelentett be Oroszország ellen vegyi fegyvernek minősülő harceszközök bevetése címén Mészáros Richárd2024. 10. 08., k – 18:27

Újabb szankciókat jelentett be kedden a brit kormány Oroszország ellen azzal az indokkal, hogy az orosz hadsereg vegyi fegyvernek minősülő harceszközöket vetett be az ukrajnai hadszíntéren.

A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint az orosz fegyveres erők is nyíltan beismerik, hogy veszélyes vegyszereket tartalmazó fegyvereket alkalmaznak Ukrajnában. Ezek közé tartoznak olyan harceszközök, amelyek hatóanyaga megegyezik a tömegoszlatáshoz használt rendfenntartó eszközök összetevőivel, emellett több beszámoló érkezett a fullasztó hatású klórpikrin használatáról is. 

A tárca hangsúlyozza, hogy ezt a vegyi hatóanyagot az első világháborúban vetették be először. 

A londoni külügyi közlemény szerint Oroszország figyelmen kívül hagyja a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt, és ezzel súlyosan megsérti a nemzetközi jogot. 

A minisztérium felidézi, hogy orosz ügynökök 2018-ban az angliai Salisbury városában Novicsok idegmérget is bevetettek, és ugyanezt a hatóanyagot használták 2020-ban Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető ellen. 

Hírdetés

A Salisburyben történt incidens felidézésével a tárca arra utal, hogy 2018 márciusában a délnyugat-angliai városban Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal megpróbálták megölni az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, Szergej Szkripalt – aki kettős ügynökként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott –, és lányát, Julija Szkripalt, aki látogatóban volt apjánál. 

Mindkettőjüket hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, de felépültek, és azóta ismeretlen helyen tartózkodnak. 

London gyanúja szerint a merényletkísérletet az orosz katonai hírszerzés két ügynöke követte el, Moszkva azonban soha nem ismerte el, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz. 

A brit kormány még ugyanabban az évben kiutasított 23 orosz diplomatát hírszerzési tevékenység címén. 

Keddi tájékoztatásában a londoni külügyminisztérium bejelentette, hogy beutazási és nagy-britanniai tartózkodási tilalommal, valamint vagyonzárolást is tartalmazó pénzügyi szankciókkal sújtotta az orosz védelmi minisztérium sugár-, vegy- és biológiai védelmi egységének teljes állományát, köztük Igor Kirillovot, az egység vezetőjét, valamint az orosz védelmi tárca több tudományos és kutatóintézetének tagjait. 

A hivatalos brit meghatározás szerint a vagyonzárolás fogalomkörébe tartozik, hogy brit állampolgároknak vagy Nagy-Britanniában tevékenykedő üzleti vállalkozásoknak tilos bármilyen tranzakció lebonyolítása olyan nagy-britanniai pénzeszközökkel vagy egyéb gazdasági erőforrásokkal, amelyek a szankciótól sújtott személy birtokában vannak, ellenőrzése alatt állnak vagy számára anyagi előnyt biztosítanak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »