Libanoni harcosok száz rakétát lőttek ki Izraelre

Libanoni harcosok száz rakétát lőttek ki Izraelre

2024. 03. 12.

Kedd reggel mintegy száz rakétát lőttek Libanonból Izraelre, a Golán-fennsíkra és az északi határ melletti Galileára – tudatta a cionistam megszálló erők szóvivője.

Több hullámban, összesen mintegy száz rakétát indítottak Libanonból kedd reggel a Golán-fennsík, valamint Galilea északi része felé. A rakétákat az izraeli légvédelem elfogta, vagy lakatlan területeken csapódtak be. Anyagi károkról vagy sebesülésről nem érkezett jelentés.

A cionista rezsim hadseregének szóvivője bejelentette, hogy válaszul vadászgépek támadtak három libanoni kilövőállást, ahonnan a rakétákat indították. A heves támadások után az izraeli légierő sorozatos ellencsapásokat mért a Hezbollah libanoni síita milícia célpontjaira.
Libanoni jelentések szerint az izraeli egységek a levegőből és tüzérséggel is támadták az ország déli részét.

Korábban Izrael mélyen az ország belsejében, a határtól mintegy száz kilométerre intézett légicsapásokat. “A vadászrepülőgépek két Hezbollah-egységet támadtak meg a Bekaa-völgy térségében, Libanon mélyén.

Hírdetés

A célpont a Hezbollah légierejének azon része volt, amely különféle akciókat tervezett és hajtott végre izraeli területen” – mondta az IDF szóvivője, hozzátéve, hogy a csapásokkal a Hezbollah légieszközeinek a Golán-fennsík feletti műveleteire válaszoltak.

Haszan Naszrallah, a Hezbollah főtitkára találkozott a Hamász magas rangú küldöttségével. A megbeszélés pontos időpontját nem hozták nyilvánosságra, de a szervezet bejelentette, hogy a gázai és ciszjordániai fejleményekről, a Hamász harcát támogató frontokról és a gázai tűzszüneti tárgyalásokról beszéltek.

Elindult Ciprusról a Gázai övezet felé a spanyol “Open Arms” segélyszervezet hajója kétszáz tonna élelmiszerrel, miután több napig Lárnaka városban horgonyzott. Az amerikaiak megkezdték Gáza partjainál ideiglenes tengeri kikötő építését, a hajó ennek első, kísérleti szállítmányát viszi az övezetbe.

A gázai háború kitörése óta a libanoni Hezbollah katonai akciókat hajt végre a megszálló Izrael ellen, ezzel kifejezve szolidaritását a palesztin néppel. A Hezbollah a jemeni Húszikhoz hasonlókat a hadműveleteiket addgi folytatják míg a cionista rezsim nem hagy fel a palesztin nép szisztematikus mészárlásával.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 31 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »