Létrehozzák a holokauszt helyszíneinek európai hálózatát

Létrehozzák a holokauszt helyszíneinek európai hálózatát

Az Európai Bizottság Brüsszelben bejelentette, hogy 3 millió euró (mintegy 1,15 milliárd forint) értékű pályázat útján támogatja a holokausztra való emlékezést, mégpedig az érintett helyszínek európai hálózatának létrehozásával.

A bizottság közleménye szerint a holokausztra való emlékezést segítő hálózat hosszú távon, jelentős mértékben járul majd hozzá a holokausztáldozatok emlékének megőrzéséhez.

Emlékeztettek arra, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemről és az európai zsidóság életének védelméről és elősegítéséről szóló európai uniós stratégia kiemeli a holokauszt túlélőinek fontosságát a holokauszt atrocitásainak emléke megőrzésében. „A túlélők utolsó generációjának emléke értékes, meg kell őrizni” – fogalmaztak.

Hírdetés

A holokauszt helyszínei, köztük a haláltáborok, lőterek, deportálási helyszínek és búvóhelyek, egyre fontosabbá válnak az áldozatok és túlélők emlékének megőrzése és tisztelete, valamint történetük pontos elmesélése szempontjából – emelték ki.

A közlemény Margarítisz Szkínász európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztost idézte, aki azt mondta: az elmúlt hónapokban riasztóan megsokszorozódott az antiszemita gyűlöletből fakadó bűncselekmények száma. Elharapódzott az antiszemita indíttatású gyűlöletbeszéd, összeesküvés-elméletek kaptak szárnyra, és megnőtt a félretájékoztatás aránya is; mindez szerinte a történelem legsötétebb fejezeteire emlékeztet.

Az uniós támogatásra május 24-ig lehet pályázni.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »