Letette a hitvallást és a hűségesküt püspökszentelése előtt Fábry Kornél

Letette a hitvallást és a hűségesküt püspökszentelése előtt Fábry Kornél

Az egyházi hagyományoknak megfelelően a püspökszentelését megelőzően letette a hitvallást és a hűségesküt Fábry Kornél, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kinevezett segédpüspöke. A bensőséges szertartásra az apostoli nunciatúra kápolnájában került sor augusztus 30-án reggel, Erdő Péter bíboros és Michael Wallace Banach nuncius jelenlétében – adta hírül a főegyházmegye Facebook-oldala.

Ferenc pápa 2023. június 27-én Fábry Kornélt, a Kaposvári Egyházmegye papját guardialfierai címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki.

Fábry Kornél püspökké szentelése szeptember 2-án 10 órakor kezdődik Budapesten, a Szent István-bazilikában.

Fábry Kornélt segédpüspökké való kinevezése után papi életútjáról, sokrétű szolgálatáról kérdeztük. Arról, hogy milyennek képzeli a jövő Egyházát, így nyilatkozott:

„Olyan Egyházban gondolkodom, amely a krisztusi parancsot teljesíti. Be kell látnunk, hogy a kereszténység a kezdetektől üldözésnek volt kitéve, és ennek köszönhetően terjedt el a keresztény hit, máskülönben talán csak egy kis vallási csoport maradt volna Jeruzsálemben. Az Egyház ma is az üdvösség jele és eszköze, ez kell hogy legyen, azért is szokás a nyolcadik szentségnek nevezni. Elsődleges feladatának a missziót és az evangelizációt tartom.

Hírdetés

Sokszor felmerül plébániai szinten a kérdés: mibe fektessünk több energiát, az Egyházban lévők megtartásába, vagy mások megszólításába? Úgy tűnik, mindinkább arra kell törekednünk, hogy képesek legyünk megszólítani az embereket, mert a templomba járók átlagéletkora egyre magasabb. Az idősek elengedhetetlenül fontosak az Egyházban, de el kell érnünk a fiatalabb generációkat is.

Tudom, hogy ez egyre nehezebb, mert nagy a konkurencia, de az Egyháznak élnie kell a mostani lehetőségekkel, amelyeket az internet és a social media kínál. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az online-ról mindig térjünk át az offline-ra, a személyes találkozás terébe. Hiteles módon kell megszólítanunk a ma emberét.”

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala; Körössy László/Magyar Kurír

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »