Lesöpörték: a dán parlament elutasította a palesztin állam elismerését

A dán parlament kedden leszavazta a palesztin állam elismerésére vonatkozó határozattervezetet, miután a dán külügyminiszter korábban kijelentette, hogy

szerinte nincsenek meg a független palesztin állam elismeréséhez szükséges előfeltételek.

Lapunk is írt arról, hogy Írország, Spanyolország és Norvégia kedden hivatalosan elismerte a palesztin államot, miután a múlt héten bejelentették ezzel kapcsolatos szándékukat. Izrael viszont "a terrorizmus jutalmazásának" nevezte a lépést és hazahívatta nagyköveteit.

A dán törvényjavaslatot február végén nyújtotta be négy baloldali párt.

"Nem ismerhetünk el egy független palesztin államot, annál az egyszerű oknál fogva, hogy valójában nincsenek meg az ehhez szükséges előfeltételek" – fogalmazott Lars Lokke Rasmussen külügyminiszter áprilisban, a parlamenti vita kezdetén.

Hírdetés

"Nem tudjuk támogatni ezt a határozatot, de azt kívánjuk, hogy egy napon megtehessük"

– tette hozzá Rasmussen, aki nem volt jelen a keddi szavazáson.

A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet által izraeli területen elkövetett október 7-i, a gázai izraeli hadjáratot kiváltó támadása után Dánia kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, de az utóbbi időben többször is önmérsékletre és a nemzetközi jog tiszteletben tartására szólította fel.

Dublin, Madrid és Oslo az elismerésre vonatkozó döntését azzal magyarázta, hogy fel kívánja gyorsítani a tűzszünet biztosítására irányuló erőfeszítéseket a Hamász és Izrael közötti háborúban, és más országokat is felszólított a példa követésére – idézte fel az MTI.

(Címlapkép: Palesztinpárti tüntetés Torinóban 2024. május 18-án. MTI/EPA/ANSA/Tino Romano)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »