Lendületesen növekszik Vietnám gazdasági teljesítménye

Lendületesen nőtt a harmadik negyedévben Vietnám bruttó hazai terméke (GDP) és szeptemberi ipari termelése az országot szeptember elején sújtó tájfun ellenére is a statisztikai hivatal jelentése alapján.

Vietnám bruttó hazai terméke 7,40 százalékkal bővült éves bázison az idei harmadik negyedévben, ami gyorsulást jelent a második negyedévi 7,09 százalékos felfelé módosított növekedéshez képest, és 2022 harmadik negyedéve óta a legmeredekebb éves növekedés.

Az idei harmadik negyedévi már sorban a 12. egymást követő negyedévi éves növekedés volt. Mindez annak ellenére, hogy az országot szeptemberben hét évtizede a legsúlyosabb tájfun számos gazdasági ágazatot megbénított.

Az év első három negyedévében a gazdaság 6,82 százalékkal bővült. A kormány az idei évre 6,8-7,0 százalék körüli gazdasági növekedést tűzött ki célul.

Vietnám ipari termelése szeptemberben 10,8 százalékkal nőtt éves szinten, ami meredekebb az előző havi, lefelé módosított 8,4 százalékos növekedésnél. Ez volt a hetedik egymást követő hónap, amikor az ipari termelés bővült, annak ellenére, hogy az ország egyes részein súlyos tájfun okozott károkat.

A termelés gyorsabban nőtt a feldolgozóiparban, 13,1 százalékkal, szemben az augusztusi 10,6 százalékkal. Ugyanakkor a villamosenergia- és gázellátás növekedési üteme 6,4 százalékra lassult az előző havi 8,9 százalékról. Az év első kilenc hónapjában az ipari termelés 8,6 százalékkal nőtt.

Hírdetés

Vietnámban a kiskereskedelmi forgalom 7,6 százalékkal nőtt szeptemberben éves bázison az előző hónap 7,9 százalékos növekedését követően. A kiskereskedelmi forgalom 34. egymást követő hónapja növekedett szeptemberben, de 2023 októbere óta a leggyengébb ütemben, ami az országot a hónap elején sújtó tájfun hatását tükrözi. A januártól szeptemberig tartó időszakban a kiskereskedelmi forgalom 8,8 százalékkal nőtt.

Az éves inflációs ráta Vietnámban szeptemberben 2,63 százalékra csökkent az augusztusi 3,45 százalékról, ami 2023 júliusa óta a legalacsonyabb szint. Az éves maginfláció, amely nem tartalmazza a volatilis tételeket, viszonylag stabil maradt, 2,54 százalékon, a 24 hónapja a legalacsonyabb augusztusi 2,53 százalék után. Az előző havihoz képest a fogyasztóiár-index szeptemberben 0,29 százalékkal emelkedett, az augusztusi zéró után.

Vietnám áruforgalmi többlete szeptemberben 2,29 milliárd dollárra nőtt az előző év azonos hónapjának 2,20 milliárd dollárjáról, ami a negyedik egymást követő hónapban jelent áruforgalmi többletet. Az export 10,7 százalékkal 34,05 milliárd dollárra nőtt az előző évhez képest, míg a behozatal 11,1 százalékkal 31,76 milliárd dollárra emelkedett.

Az év első kilenc hónapjában a külkereskedelmi többlet az előző év azonos időszakának 22,1 milliárd dollárjáról 20,79 milliárd dollárra csökkent, az export 15,4 százalékkal, az import pedig 17,2 százalékkal nőtt.

Vietnám legnagyobb exportpiaca az Egyesült Államok 89,5 milliárd dolláros forgalommal, Kína pedig a legnagyobb importforrása, megközelítőleg 105 milliárd dollár értékkel.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »