Lemond az elnök: Kulcsár Krisztián ellen szavazott a MOB-közgyűlés

Lemond az elnök: Kulcsár Krisztián ellen szavazott a MOB-közgyűlés

A magyar olimpiai mozgalom az immár 126 éves történetében példátlan évzárást él meg. A tagság egy része, sőt, sajtóhírek szerint nagyobb része, lemondásra szólította fel a MOB-ot 2017 óta irányító Kulcsár Krisztiánt. Az elnök bizalmi szavazást kért maga ellen, s az esztendő utolsó előtti napjára rendkívüli közgyűlést hívott össze. Ez rá nézve negatív eredménnyel zárult, ezek után pedig bejelentette lemondását.

Az olimpiaközpontú magyar sportgondolkodásban a Magyar Olimpiai Bizottság különböző időszakokban különböző erővel rendelkezett az egész magyar sport irányítását illetően. A 2012–2016-os olimpiai ciklus lezárása után (egyszerűbben fogalmazva: a riói olimpia után) a kormány átszervezte a sportirányítást.

„2012 januárjától lépett hatályba egy átfogó sporttörvény-módosítás, elindult az egycsatornás finanszírozás, a MOB került a középpontba öt tagozat alakításával, ám az eltelt években megjelentek a kiemelt olimpiai sportágak is az új forrásaikkal, rengeteg nem várt sportrendezvényt sikerült elhozni az országba, létesítményfejlesztési programok indultak el, olimpiai rendezésre pályázunk, szóval felül kellett vizsgálni a 2011–12-ben még nem látható feladatokat és hatékonyabb rendszert kialakítani” – mondta akkor az okokról Szabó Tünde sportállamtitkár.

Mivel a korábbiakkal szemben lényegesen kevesebb pénz fölött diszponált a MOB, sokan egyszerűen utazási irodának értékelték a szerepét.

Akkor még Borkai Zsolt vezette a szervezetet, akit azonban 2017-ben nem választottak újra, két kihívója, két egykori kiváló vívó, Kulcsár Krisztián és Szabó Bence közül előbbi legyőzte.

Kulcsár Krisztiánt 2020-ban újraválasztotta a tagság a MOB élére. Ezt követően hozzálátott a szervezet reformjához, amelynek mintájául a nemzetközi szervezet, a NOB felépítése szolgált. Tulajdonképpen ugyanazt a mintát kívánta lemásolni, ezért éppen 55-ben határozta meg a tagság kívánatos létszámát.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,

Hírdetés

onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Lépésről lépre haladt. A szervezet idén május végén új alapszabályt fogadott el, egyébként a 123 szavazásra jogosultból hatvanhárman vettek részt a közgyűlésen. A döntés alapján szeptembertől radikálisan csökkent a tagság létszáma, 115 főre. Szerepelt a határozatban, hogy delegálási joguk csak a sportági szakszövetségek lesz, ellenben emelték az egyéni tagok számát, akiket a közgyűlés választ. Ennek alapján a magyar sport meghatározó alakjai, köztük olimpiai bajnokok maradtak ki, illetve hagyományosan nagy presztízsű szervezetek, klubok, szakszövetségei kerültek a partvonalon túlra.

A Nemzeti Sport összegzése szerint „a nyári és téli olimpiai sportágak szakszövetségei az új szabályzat alapján 115-ből 55 helyen osztozhatnak, ám mivel ők ez idáig mindössze 51 főt delegáltak, csak ez az 51 tag voksolhat csütörtökön a Larusban (az MLSZ például még nem döntött arról, kit kooptál, így nem is lesz szavazati joga a közgyűlésen). Már ez a „nagytakarítás” is megdöbbenést keltett a magyar sport berkeiben, az viszont végképp kenyértörésre vezetett, amikor az állítólag sokak által kifogásolt vezetési stílusú elnök a további MOB-tagok ajánlását egy különbizottságra ruházta át – melynek vezetését a magyar olimpiai mozgalomban járatlan Habsburg Györgyre bízta –, ezzel ugyanis a gyakorlatban a tagok nagy részét az elnökség jelölhette volna ki. Az már csak ráadás volt, hogy a közgyűlést karcsúsító Kulcsár a saját tiszteletdíját menet közben 2,6 millió forintra emeltette fel.”

Az elmúlt napokban kiderült, hogy a tizennégy fős elnökségből kilencen nem támogatják a továbbiakban Kulcsár Krisztiánt, Köztük van két alelnök, Deutsch Tamás és Schmidt Gábor is. Kifejezte elégedetlenségét több, a radikális csonkítással kiebrudalt szervezet, így a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Edzők Társasága, a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Sportjogász Társaság is.

Megvonták a bizalmat az elnöktől

A Larus Étteremben tartották a rendkívüli közgyűlést, amely döntött az elnök sorsáról. Itt Kulcsár Krisztián elnöktől megvonták a bizalmat a MOB tagjai. Az InfoRádió tudósítója szerint

  • 18-an szavaztak mellette,
  • 24-en ellene.

Ezek után Kulcsár Krisztián bejelentette, hogy január 31-ével lemond MOB-elnöki posztjáról.

Cikkünk hamarosan bővül.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »