Orgonák éjszakája a római Il Gesù-templomban – Két fiatal magyar művészt hallhatott a közönség

Orgonák éjszakája a római Il Gesù-templomban – Két fiatal magyar művészt hallhatott a közönség

A jezsuiták anyatemploma, a Chiesa del Gesù adott helyet először Olaszországban, Róma szívében a nemzetközi Orgonák éjszakájának. A Magyarországon évek óta nagy sikerű programsorozat idén kilépett az országhatárokon túlra. Pünkösd vigíliáján 4 kontinensen, közel 30 országban szólaltatták meg a hangszerek királynőjét. Kajtor Domonkos SJ tudósítása.

Pünkösd a Szentlélek eljövetelének az ünnepe. Az apostolok kis közössége bátorságot, új lelket, új identitást kap Istennek a világban munkálkodó Lelkéből. Kilépnek a falakon túlra. Átlépnek a zárt ajtó másik oldalára, és elhagyják belső félelmeiket, hogy találkozzanak másokkal, és ezekben a találkozásokban Jézus Krisztus feltámadását hirdessék. Pünkösd előestéjén a Filharmónia Magyarország, a Római Magyar Akadémia és a jezsuiták együttműködésével egy kivételes esti koncertnek lehettek fültanúi mintegy háromszázan az Il Gesù-templomban. Magyarországon már évek óta nagy sikerrel rendezik meg az Orgonák éjszakáját, melynek célja, hogy közelebbről és személyesebben is megismerkedhessünk a hangszerek királynőjével, és néhány órára átadjuk magunkat a zene örömének.

Idén ez a magyar kezdeményezés is kilépett a határokon túlra, hogy újabb találkozások születhessenek. Szombaton este fél kilenckor, pünkösd vigíliáján először rendezték meg a nemzetközi Orgonák éjszakáját, melynek során 4 kontinensen, közel 30 országban adtak koncertet az orgonaművészek. „A 2024-es Orgonák éjszakája világméretű összefogás az orgonisták részéről, ami erre a kivételes hangszerre irányítja a figyelmet” – mondta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország igazgatója.

Lantos Krisztina, a Római Magyar Akadémia új intézetvezetőjének a jelmondata: „Hittel és szenvedéllyel!” Pünkösd ünnepe, a Szentlélek által kísért bátor kilépés és a másokkal való találkozás életének egyik vezérfonala: „Szeretnénk bemutatni Magyarországot és a teljes magyarságunkat úgy, hogy teljes képet adjunk magunkról. Hogy megmutassuk, milyen sokszínűek vagyunk és megmutassuk, milyen értékeink vannak. El sem tudom mondani, mekkora megtiszteltetés, hogy az Il Gesù-templom fogadott be minket. Kedvenc templomommá vált a rövid itt tartózkodásom alatt. Csodálom azt, hogy milyen művek születtek itt. Csodálom az akusztikáját, csodálom az építészetét. Majd így folytatta: „Ahogy pünkösdkor egy kicsi közösség kiáramlott, a Filharmónia kezdeményezése, az Orgonák éjszakája is hasonlít erre, ahogy »kiáramlottak«, kitalálták ezt a fantasztikus kezdeményezést, és hogy az idén már százötvenöt koncertet adnak négy kontinensen, óriási eredmény.”

Rómába két fiatal előadó érkezett az Orgonák estéjére. Dóbisz Áron orgonaművész és Samodai Bence János trombitaművész közös hangversennyel hozta közelebb a hallgatósághoz pünkösd örömét és a Lélek sokszínűségét. A változatos programban hazai és külföldi zeneszerzők művei csendültek fel, miközben hallhattak klasszikus és modern műveket is: Veni Creator Maurice Duruflétől, Filiæ mæstæ Jerusalem Antonio Vivalditól, majd Bach és Liszt Ferenc dallamai is betöltették az Il Gesù-templomot. A koncert Gershwin Kék rapszódia orgonaátiratával zárult.

Hírdetés

Az orgona és trombita duett a történelemben nagy zenei múlttal rendelkezik. Dóbisz Áron és Samodai Bence János hat éve játszanak együtt és koncerteznek a világ különböző részein. „A trombita-orgona duett nagyon hosszú múltra nyúlik vissza, a legnépszerűbb és legszebb párosítás. Ugyanis a trombita passzol legjobban az orgona hangjához” – mesélte az orgonaművész. A koncertezés mellett mind a ketten tanítanak is zenét, ami nem csak a technika, hanem a lélek megtapasztalásának és átadásának is a művészete.

Erről Bence, a trombitaművész osztotta meg személyes tapasztalatait: „Amikor megtanulok egy darabot, vagy játszom egy művet vagy improvizálok, az mind saját forrásból, belső forrásból kell hogy táplálkozzon, mert különben egy üres papírdarab eljátszása lenne. A lélek és a személyiség, a saját tapasztalatok és élmények átadása a zenén keresztül alapvető számomra.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Várhelyi Klára/Római Magyar Akadémia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »