Mert a régió megérdemli…

Mert a régió megérdemli…

Nemrégiben még hónapokat várt az ismerősöm a CT-vizsgálatra, mire sorra került Pozsonyban. Jó hír a mátyusföldieknek, hogy immár Vágsellyén is van komputeres tomográf. 

Május 13-án indították be az új műszert, és még aznap, tehát az ünnepélyes átadás napján hat beteget, köztük egy sürgős ellátást igénylő pácienst meg is vizsgáltak. 

A vágsellyei rendelőintézet nemcsak kívülről, belülről is megújult, a régió lakossága örül annak, hogy végre nem kell városszerte keresgélni az orvosok rendelőit, hanem mindent egy helyen megtalálnak. Ebben segítségükre volt Nyitra megye, hiszen felvállalta a rendelőintézet támogatását.

Az intézet homlokzatára a közelmúltban magyar felirat is került, az igazgató pedig igyekszik olyan orvosokat hívni az intézetbe, akik magyar és szlovák nyelven is beszélnek.

Ha az egészségügyi minisztérium engedélyezi, a gyermekorvosi ügyeletet is biztosítani tudják. 

A CT-vizsgálatra az első emeleti információs ablaknál jelentkezhetnek a páciensek. Az egészségügyi biztosítással rendelkezők számára ingyenes a vizsgálat. 

A CT-berendezést a Jesenius Intézet működteti. A műszer havonta akár 300-400 beteget is elláthat. Az is jó hír, hogy a kivizsgálást végző orvos magyar és szlovák nyelven is beszél, szükség is van erre a régióban, hiszen a Vágsellye vonzáskörzetébe tartozó falvak lakossága nagyrészt magyar ajkú.

Hírdetés

Vágsellye polgármestere szerint hatalmas siker, hogy végre van a városnak CT-berendezése. 

– 2008-ban megszűnt a vágsellyei kórház, az épületek állaga leromlott. 

A betegek kénytelenek voltak a környező, vagy távoli városokba járni orvoshoz. A megújult rendelőintézetbe azonban szívesen visszatértek az orvosok, és a CT beszerzésével egy fájó hiányt szüntettünk meg, mert a mi régiónk lakossága is megérdemli a gondos betegellátást – hangsúlyozta a polgármester. 

Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter is örömét fejezte ki, hogy a kormány együttműködhet Nyitra megyével a fejlesztésekben, biztos abban, hogy a vágsellyei CT nemcsak a régió lakosságát, hanem a távolabbról érkezőket is biztonsággal szolgálja majd. A miniszter elmondta, nagyon szépnek találja a megye által kiépített és karbantartott intézetet, s, hogy már az első napon „munkába állt” azt bizonyítja, hogy a CT-nek igenis van létjogosultsága Vágsellyén. 

Nyitra megye közel egy évvel ezelőtt kezdett intenzíven foglalkozni a gondolattal, hogy komputeres tomográf rendszert telepítsen a vágsellyei rendelőintézetbe. Egy ekkora kaliberű tervet megvalósítani nem egyszerű, valójában eltartott egy évig. Reméljük, hogy segíthettünk a régió lakosságának”

– mondta lapunknak Branislav Becík, Nyitra megye elnöke, s hozzátette, intenzíven dolgoznak a gyermekügyelet megoldásán is.

Megjelent a Magyar7 2024/21.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »