Lazításokat jelentett be Raed Arafat: PCR-tesztel is lehet már látogatni a bevásárlóközpontokat

Lazító intézkedéseket jelentett be Raed Arafat, az országos vészhelyzeti bizottság bevezetője. Az általuk javasolt intézkedések akkor lépnek érvénybe, ha azokat elfogadják a soron következő kormányülésen, és megjelenik erről a kormányhatározat.

Hírdetés

A lazító intézkedések a következők:

* megszűnik az oltatlanok éjszakai kijárási korlátozása
* az üzletek és egyéb gazdasági egységek (ideértve a kulturális egységeket, tehát pl. a színházakat is) már nem csak 21 óráig maradhatnak nyitva, hanem 22 óráig
* a zsúfolt helyeket kivéve kültéri maszkviselés sem lesz kötelező már. A zsúfolt hely alatt például buszmegállót, piacot vagy vásárt kell érteni.
* beltéren a maszk viselése továbbra is kötelező, így a tömegközlekedési járműveken is.
* friss negatív PCR-teszt, illetve negatív antigén teszt felmutatásával is lehet már látogatni a bevásárlóközpontokat, illetve egyéb nem létfontosságú boltokat
* a 200 négyzetméternél kisebb üzletekben már nem szükséges zöldigazolvány, de csak annyian léphetnek be az üzlethelyiségekbe, hogy személyenként jusson legalább 4 négyzetméternyi terület.
* többen mehetnek a moziba, a színházba és sportrendezvényekre, a jelenlegi 30 százalékos helykihasználást 50 százalékosra emelik.
* karácsonykor és szilveszterkor nem korlátozzák az éttermek nyitvatartását, viszont a vendéglátóhelyek csak 50 százalékos helykihasználással működhetnek, és csak oltottak, betegségen átesetettek, illetve olyanok vehetnek részt, akik teszttel tudják igazolni, hogy negatívak.
* szilveszterkor lehet szabadtéri rendezvényeket szervezni, de a szabályok betartásával. Ezért a szervezők felelnek. (g4media)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »