Lavrov szerint a 3. világháború fenyeget. Az orosz külügyminiszter állítja, a Nyugat a tűzzel játszik

Lavrov szerint a 3. világháború fenyeget. Az orosz külügyminiszter állítja, a Nyugat a tűzzel játszik

A Nyugat a tűzzel játszik, ha fontolgatja, hogy Ukrajna a tőle megszerzett fegyvereket az orosz területek mélyére történő támadásra használja. – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Az Egyesült Államokat rra figyelmeztette, hogy a harmadik világháború nem korlátozódna Európára.

Lavrov, aki több mint 20 éve áll az orosz diplomácia élén, azt mondta, hogy a Nyugat igyekszik fokozni az ukrajnai háborút. Elmondása szerint „problémákról beszél”, amikor mérlegeli Kijev azon kérését, hogy könnyítsen a szövetségesei által szállított fegyverek használatára vonatkozó szabályokon.

Miután az ukrán hadsereg behatolt a Kurszk régióba, Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy Moszkva ennek megfelelően reagál.

A Reuters arra emlékeztet, hogy az ukrajnai orosz invázió tavaly februári kezdete óta Putyin többször is figyelmeztetett egy nagyobb, atomhatalmakat érintő konfliktus veszélyére. Ugyanakkor állítja, hogy Oroszország nem akar ilyen konfliktust a NATO-val.

Hírdetés

„Ismét figyelmeztetünk, hogy a tűzzel játszanak– olyanok, mint a gyufával játszó gyerekek – veszélyes dolog a nukleáris fegyverekkel megbízott felnőtt bácsik és nénikkel játszani – mondta Lavrov. Azt is kijelentette, hogy az amerikaiak „a harmadik világháborúról szóló vitát úgy értelmezik, ami ne adj’ isten Európa fenntartását érinti”.

Lavrov szerint Oroszország „tisztázza” nukleáris álláspontját. Az jelenleg a nukleáris fegyverek „szigorúan védekező” alkalmazását irányozza elő Oroszország számára az ország elleni tömegpusztító fegyverekkel történő támadás vagy hagyományos erők támadása esetén, ami „az állam létét veszélyezteti”.

Az orosz SVR polgári hírszerzés vezetője, Szergej Nariskin ma – más orosz tisztségviselőkhöz hasonlóan – kijelentette, hogy az Egyesült Államok részt vett a Kurszk régióban zajló ukrán hadművelet előkészítésében. Lavrov helyettese, Szergej Rjabkov szerint az amerikaiak érintettsége „nyilvánvaló tény”.

A The New York Times szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia műholdfelvételekkel és egyéb információkkal látta el Ukrajnát a régióval kapcsolatban a Kurszk régió megszállása előtti napokban. A cél az volt, hogy segítsék az ukránokat az orosz erősítés nyomon követésében

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »