Kulminál a cseh kormányválság, de Fiala háborúpárti koalíciója nem bukik bele

Hétfő este zárult le a cseh Kalózok nevű párt tagságának internetes szavazása arról, hogy távozzanak-e a Petr Fiala által vezetett kormánykoalícióból, vagy sem. A szavazáson relatíve kis különbséggel a tagság a távozás mellett döntött (709:894, a tagság 79,3 százaléka voksolt). A Kalózok így kedden most már borítékolhatóan dobbantanak a cseh kormánykoalícióból, ám ez nem jelenti azt, hogy Fialáék kisebbségbe szorulnának: a 200 fős képviselőházban így 104 mandátumot birtokolnak majd, ami szűk ugyan, de még többség.

Petr Pavel cseh államfő hétfőn elfogadta a Kalózok pártelnökének, Ivan Bartošnak a visszahívását, amelyet Petr Fiala kormányfő nyújtott be.

Bartoš eddig informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes volt, helyét átmenetileg Marian Jurečka, a negyedik számú koalíciós partner, a KDÚ-ČSL politikusa veszi át.

A dolog érdekessége, hogy a Kalózok adtak két minisztert, akiből az egyik a nyugati háborús narratívákat szó szerint felmondó Ján Lipavský külügyminiszter. Nem meglepő módon Petr Fiala már jelezte, el tudja képzelni, hogy Lipavský posztján marad, mint párton kívüli.

Előbb azonban le kell mondania a Kalózok távozásával egyidejűleg, a négypártira redukálódó koalíció ezután tárgyalja meg a külügyminiszter sorsát.

Hírdetés

Vannak azonban olyan koalíciós pártok, amelyek szerint Lipavskýt meg kell tartani, nincs értelme mélyreható kormányalakítást végrehajtani egy évvel a rendes választások előtt. Csehországban, ha nem folytatódik a Fiala kormány lemorzsolódása, jövő ősszel tartanak parlamenti választásokat.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Fiala-kormány komoly népszerűségi problémákkal küzd. A 2021-es választást Fiala vezetésével a SPOLU pártszövetség nyerte meg 27,8 százalékkal. Ebben a szövetségben volt Fiala saját pártja, az ODS (polgári párt), a kereszténydemokrata KDU-ČSL és a liberálkonzervatív TOP 09. Ma ennek a három pártnak együtt alig van 19 százaléka.

A Kalózok és a STAN három szintén koalícióban indultak, 15,6 százalékot szereztek, ők viszonylag tartják magukat, a két pártnak külön 8-8 százalékot adnak a közvélemény-kutató ügynökségek.

Ugyanakkor szorul a hurok. Egy év van hátra a parlamenti választásokig, és a nagy ellenfél, Andrej Babiš pártja, az ANO, toronymagasan vezet (31-34 százalék), ráadásul a legutóbb megyei és szenátusi választások is az ő győzelmét hozták el, olyan régiókban is, ahol korábban az ANO nem volt domináns.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »