Krajčí: Kiemelkedően magas a pozitív antigéntesztek aránya a Dunaszerdahelyi járásban. Valószínűleg itt is jelen van a fertőzőbb brit vírustörzs

Krajčí: Kiemelkedően magas a pozitív antigéntesztek aránya a Dunaszerdahelyi járásban. Valószínűleg itt is jelen van a fertőzőbb brit vírustörzs

Marek Krajčí egészségügyi miniszter pénteken sajtótájékoztatón értékelte a járványhelyzetet.

Cikkünk frissül…

A miniszter hangsúlyozta, nem sikerült letörni a járványgörbét, noha már két hete érvényben van a szigorú lezárás. Ez minden bizonnyal azzal magyarázható, hogy valószínűleg már elterjedt az ország egy részén a jóval fertőzőbb nagy-britanniai vírustörzs – hangsúlyozta Krajčí.

Regionális összehasonlításban Csehországban és Szlovákiában a legrosszabb a helyzet.

Hírdetés

Krajčí szerint a legsúlyosabb a járványhelyzet a Nyitrai, az Aranyosmaróti, a Pöstyéni és a Kassa-környéki járásban. Az elmúlt hét napban tovább nőtt az aktív fertőzöttek aránya a népességen belül, nőtt a kórházban kezeltek száma.

A járványhelyzet némi javulására utal, hogy a reprodukciós ráta egyre csökkent, illetve a pozitív tesztek aránya is mérséklődött. Lefékeződött a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek számának növekedése is.

A miniszter hozzátette, vannak járások, ahol a pozitív antigéntesztek száma kiemelkedően magas. A felsorolt régiók között említette a Dunaszerdahelyi járást. Krajčí ezt azzal magyarázta, hogy valószínűleg éppen itt terjedt el leginkább a ferőzőbb brit vírustörzs.

A napi halálesetek száma a százhoz közelít – egészítette ki a statisztikát a miniszter.

A vakcináció leginkább a Pozsonyi kerületben haladt előre, itt is mutatkozik a legnagyobb érdeklődés a miniszter szerint.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »