Közzétegyék-e a titkosszolgálatról szóló jelentést? Fico szerint a koalíciónak van oka félni

Közzétegyék-e a titkosszolgálatról szóló jelentést? Fico szerint a koalíciónak van oka félni

Az ellenzék tájékoztatni szeretné a polgárokat a szerdai rendkívüli parlamenti ülésen Boris Kollártól elhangzott, a Szlovák Titkosszolgálatról (SIS) szóló jelentés tartalmáról. A koalíció erről hallani sem akar.

Az ellenzék álláspontja szerint, amelynek több tagja kérelmezte a titoktartás alóli feloldását, a vizsgálat befolyásolásának súlyos gyanúja merült fel.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke nem zárta ki, hogy közzéteszik a jelentést.

A kormánykoalíció másként látja, még annak gyanúját is elutasítják, hogy a jelentés konkrét politikusok bűncselekményeire vonatkozna.

Boris Kollár már megjegyezte, hogy bizonyos okok miatt a jelentés bizalmas, titkos és szigorúan titkos anyagokat is tartalmaz.

Hozzátette azt is, hogy a titoktartás feloldásának kérését nem tartja helyesnek – néhány információ titkosságát ugyanis indokoltnak tartja.

Kaptam olyan visszajelzést, hogy valaki már szivárogtatott ki információkat

Hírdetés

 – mondta a parlament elnöke, amit egyáltalán nem tart szerencsés dolognak. Azt a gyanút azonban se nem erősítette meg, se nem cáfolta, hogy a nyomozást befolyásoló csoport működne a büntetőeljárást folytató hatóságoknál.

Fico meg van arról győződve, hogy a koalíció fél tőlük.

Szakembereket kér fel, hogy igazolja azt, hogy a jelentés tartalma nem tartozik a titkos anyagok védelmét biztosító törvény hatálya alá.

A Peter Pellegrini körüli parlamenti képviselők már azt is fontolgatták, hogy indítványoznák Eduard Heger kormányfő visszahívását.

„Az elhangzott információ annyira súlyos, hogy annak következményeinek kell hogy legyenek“ – mondta a héten Pellegrini.

A Za ľudí alelnöke, Juraj Šeliga ugyanakkor kijelentette, hogy „az ellenzéki kollégák a törvényesség határán táncolnak“.

„A szóban forgó jelentésben semmi sem utalt arra, hogy bármelyik politikus politikai megrendeléseket tett volna. Ez csupán Fico hazugsága“ – hangsúlyozta Šeliga. Hozzátette azt is, hogy ha Ficonak, vagy Pellegrininek bármilyen fontos információja van, akkor feljenetést kellene tenniük az illetékes hatóságoknál.

A titoktartási feloldásra reagálva a Za ľudí alelnökében felvetődik a kérdés, hogy akkor mi értelme van titkosítani bármilyen anyagot, ha azt nyíltan közzé lehet tenni.

A nyomozások befolyásoltságával kapcsolatos kérdést azzal zárta, hogy bízik a rendőrség és a nyomozó hatóságokban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »