Közvélemény-kutatás: Nem járnának jól a jobboldali pártok az összefogással

Közvélemény-kutatás: Nem járnának jól a jobboldali pártok az összefogással

Miközben a 2020-ban még szinte történelmi győzelmet arató szlovák jobboldal három év alatt leamortizálta magát, a sajtóban egyre többen emlegetik egy újabb jobboldali összefogás szükségét. A FOCUS közvélemény-kutató friss felméréséből kiderül, nem biztos, hogy sok értelme lenne. 

A Markíza megbízásából készített felmérés a pártpferenciák helyett ezúttal arra kérdezett rá, a választópolgárok mekkora elánnl támogatnák két vagy több jobboldali, vagy magát annak valló párt összefogását. Vannak kombinációk, amelyek kifejezetten tetszenének a választóknak, de akad olyan is, ahol a részek összege nem, hogy több lenne az egésznél, még jóval kevesebb is!

A hírek szerint korábban intenzív tárgyalások folytak a Heger-féle Demokrati és a KDH között, de Milan Majerský, a kereszténydemokraták első embere nem régiben cáfolta a híreszteléseket. Kijelentette, a KDH mindenképp egyedül vág neki a szeptemberi megmérettetésnek.

A megkérdezettek 14,6%-a szavazna a két párt közös indulására, míg külön-külön, egy korábbi, márciusi felmérés szerint 10,8%-ot szereztek volna.

Érdekes módon a két párt „hármas” kombinációja a Sulík-féle liberális párttal már jóval kevesebb szavazót mozgatnak meg. 

Hírdetés

Míg a már említett márciusi kutatás 15,9 százalékot mért összesen a KDH-nak, az SaS-nek és Hegeréknek, triumvirátusukra már csak a választók 12,2%-a voksolna.

Hasonlóan alakulna a Szövetség együttműködése a Demokratival és a KDH-val. 

Egy ilyen hármaskoalíció úgy érne el 11%-ot a választásokon, hogy a három párt saját támogatottságának összege meghaladja a 15%-ot.

A legdurvább visszaesést egy ötösfogat, a Demokrati, KDH, SaS, Progresívne Slovensko és a Szövetség összeborulása produkálná.

Egy ilyen konglomerátumra mindössze a válaszadók 12%-a szavazna, holott összeadott támogatottságuk meghaladja a 32%-ot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »