Közösségerősítő szüreti fesztivál Ipolynyéken

A hagyományok éltetése, a közösség és a nemzeti összetartozás erősítése is fontos célja az ipolynyéki szüreti fesztiválnak. Az Ipoly menti borvidék jeles településén nagy múltra tekint vissza a szüretet indító alkalom.

Augusztus utolsó napján szentmisével és koszorúzással vette kezdetét az ünnepség. Majd a templomtól indult el a menet a focipálya melletti területre.  A szüreti felvonulás élén népviseletbe öltözött hagyományőrző csoportok vonultak.

(Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A kisbíró a színpadon kidobolta a szüret kezdetét, ezután következett az ünnepi műsor. Mint Baksa Krisztián, Ipolynyék polgármestere megnyitóbeszédében elmondta: az augusztustól októberig tartó időszak legfontosabb mezőgazdasági tevékenysége a szüret. A szüret mindig többet jelentett egyszerű munkánál. Ünnepnek számít, hiszen egy egész évnyi munka eredményét látja ilyenkor a szőlőművelő”

Hozzátette, Ipolynyéken ma is igen népszerű a szőlőtermesztés és a borászat. Az ipolynyéki borok jó híre a nagyvilágban is ismert. A szüret és a fesztivál is közösségépítő szereppel bír

– szögezte le a polgármester.

(Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A közösségépítés már a szervezésben is megmutatkozott, hiszen a községi hivatal mellett a falu számos szervezete, intézménye, egylete, magánszemélyek és vállalkozók segítették az esemény megvalósulását. Mint jelezte, rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut a találkozásra, a szórakozásra, ezért is fontosak az ilyen alkalmak, amelyet együtt tölthetünk el.

Hírdetés

A kora délutáni programban főleg hagyományőrző csoportok léptek fel. Műsort adott a zsombói Bokréta Dalkör, a bussai Melódia asszonykórus, az ipolynyéki Palóc Hagyományőrző Népdalcsoport, Rimóci Gábor citerás Nagycsalomjáról. A Balassa Bálint Alapiskola tanulói és a helyi óvoda gyerkőcei szintúgy felléptek a délután folyamán. Az Ipolynyéki Önkéntes Tűzoltók habpartija után a Kiss Zenészek és az Infinity Neotno Show szórakoztatta a közönséget.

(Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A helyi vadásztársaság és egyéb szervezetek jóvoltából nem volt hiány finom ételekben sem. Az érdeklődők megkóstolhatták az idei murcit is.  A Palóc Kistermelői Piactér árusai szintúgy jelen voltak az eseményen. Többek között textiltermékeket, mézeskalácsot, ostyát, ékszereket, szappanokat kínáltak a standoknál.

A szüreti fesztiválra a Kárpát-medence számos tájáról, a Vajdaságból, a Bánságból, a Felvidékről és az anyaországból érkeztek résztvevők. Ipolynyék testvértelepülései, valamint a Nyék törzs nevét viselő községek is érkeztek az Ipoly menti településre.

Számukra az ipolynyéki tájházban már pénteken megkezdődött a vendégvárás. Szombaton délelőtt a környék nevezetességeit látogatták meg. Így jártak az ipolybalogi Árpád-kori erődtemplomban, valamint a Nagycsalomja határában álló pusztatemplomot is megnézték.

(Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Ipolynyéken nagy hagyományuk van a szüreti fesztiváloknak. A szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel összeforrtak a közösségerősítő alkalmak. Már az 1950-es, 1960-as években is szerveztek szüreti felvonulással egybekötött rendezvényeket. A község határában lévő dombok kiváló mikroklímát biztosítanak a szőlőtermesztéshez. Az ipolynyéki borok tényleg nagyon jó minőségűek és igen népszerűek.

Látható, hogy a hagyomány továbbéltetése mellett a nemzet összetartozását és összekovácsolását is szolgálja a szüreti fesztivál.

(Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »