Kovásznán a békéért imádkoztak

Kovásznán a békéért imádkoztak

A kovásznai központi parkban, az 1956-os kopjafás emlékműnél számos érdeklődő jelenlétében emlékeztek meg tegnap este az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, ugyanakkor a világ békéjéért is imádkoztak.

Az ünnepi megemlékezést szervező Magyar Polgári Párt nevében Ferencz Botond önkormányzati képviselő köszöntötte a jelen lévő városvezetőket, a magyar történelmi egyházak, a helyi tanács magyar képviselőit, valamint mindazokat, akik időt szakítottak és a szép októberi naplementében részt vettek a megemlékezésen.

„Minden évben ezen a napon tisztelettel emlékezünk azokra, akik feláldozták életüket a hazájukért és a szabadságért. Az 1956-os forradalom öröksége tovább él bennünk – hangsúlyozta Ferencz Botond –, és feladatunk, hogy továbbvigyük a demokrácia, az emberi jogok és a szabadság ügyét. Ma is összegyűltünk, hogy kifejezzük köszönetünket azoknak, akik a szabadságért és az emberi méltóságért való küzdelemben részt vettek.” Mint fogalmazott, a napjainkban dúló háborúk bizonyítják, hogy az elnyomás, a zsarnokság, az emberi jogok korlátozása erőszakot szül. „Új világrend van kialakulóban, a keresztény emberek üldöztetése napirenden van az egykor áhított Nyugat-Európában – vélekedett –, a neoliberális eszmék népszerűsítése egyre jobban tör be a saját környezetünkbe. De mi, magyarok, mi nem kérünk a háborúból, kiállunk a konzervatív, keresztény értékek mellett, valamint követeljük az emberi jogok tiszteletben tartását. Imádkozzunk a ma esti megemlékezésen a békéért, és azért, hogy kerüljön el minket a háború szele” – mondta Ferencz Botond.

Hírdetés

Gazda József író, műkritikus ünnepi beszédében érzéseit, gondolatait osztotta meg az 1956. októberi eseményekkel és az ezt követően kialakult zsarnoksággal kapcsolatosan. „Ha csak kimondom ezt az évszámot: 1956, valami különleges érzés vesz hatalmába. Benne van ebben: fiatalkorom lázadozó hajlama, s benne az a véghetetlen öröm, szépség, lélekbizsergés, amit kimondani nem lehet, csak érezni” – mondta, és rögtön azt is hozzátette, hogy abban a zord, embertelen világban a magyarság fiai voltak azok, akik felmérték, hogy „Sztálin küldetésével milyen szörnyerő vette át a világ egy jó része fölötti hatalmat, s hogy e világbirodalommá szélesedő, tudatosan épített-pénzelt rabszolgasággal ez a parányi nép szegült a világtörténelemben elsőként szembe”, s ez akkor óriási lelkierőt, lelki szépséget, büszkeséget okozott.

„A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben” – idézte Camus A magyarok vére című esszéjét Gazda József, aki emlékeztetett a megtorlásokra is. Ezeknek nem csak Magyarországon voltak következményei, hanem Erdélyben is, magyarázta. A forradalom elfojtása alkalmat adott a román államnak arra is, hogy leszámoljon a magyar értelmiség veszélyesnek ítélt részével – folytatta. Nagy számban indultak perek, a legsúlyosabb következményekkel a Szoboszlay-per zárult, ebben 11 embert ítéltek halálra és tízet ki is végeztek. „A halálos áldozatokkal járó megtorlás módszerei Romániában másak voltak, mint Magyarországon. Bár nálunk is sokan haltak meg a börtönben, illetve bántalmazás következtében, Romániában a törvényi felhatalmazás nélkül vett bosszú több áldozatot követelt. A román börtönökben a kínzások következtében mintegy hatvanan vesztették életüket. A veszteséglista nem teljes: valószínűleg sohasem fog kiderülni, hány – a forradalom után elhajtott – magyar halt meg a »jilavai gulágokon«” – ismertette Gazda József, hangsúlyozva: „A magyarok vére 1956-ban a világért, az emberiség megváltásáért folyt. És nem mondhatjuk, hogy hiába, merthogy a cél, az abszolút rabszolgaság máig nem valósult meg, nekik – vagy fogalmazzunk így –, nekünk köszönhető.”

A megemlékezésen imát mondott Mátyás Károly római katolikus plébános és Orbán Lajos, a Kovászna-Vajnafalva Református Egyházközség lelkipásztora, közreműködött a Pastorala kamarakórus Diaconu Mónika zongorakíséretével, Péter Vanda, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum VII. osztályos tanulója elszavalta Tóth Enikő Gondolkodj el című versét. A Havadtőy Sándor Cserkészcsapat közreműködésével a város intézményei, egyesületei, civil szervezetei, történelmi egyházainak képviselői és magyar pártjai (RMDSZ és MPP) megkoszorúzták az emlékművet, a megemlékezés nemzeti imánk és a székely himnusz el­éneklésével zárult.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »