Kötelező uniós gáztartalékot vezetne be Brüsszel

Kötelező uniós gáztartalékot vezetne be Brüsszel

Nyitókép: Zoran Orcik/Getty Images

Az Európai Bizottság javaslatot készít elő az uniós tagországok kötelező gáztartalékairól annak érdekében, hogy felszámolják az EU oroszországi fosszilis energiahordozóktól való függőségét – derül ki a dpa hírügynökség által megtekintett tervezetből.

A dokumentum szerint az uniós tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a gáztárolók minden év november 1-jéig legalább 90 százalékos töltöttségűek legyenek, „mivel a vezetékes gázellátásban bármikor előfordulhatnak fennakadások” – áll a tervezetben.

Hírdetés

A javaslat, amelyet várhatóan szerdán tesznek közzé, az EU energiaellátását érintő komoly aggodalmak közepette született, mivel Oroszország ukrajnai hadműveletei, majd az azt követő szankciók miatt megnövekedett az orosz gázszállítások leállításának valószínűsége.

A tervezet szerint az EU végrehajtó szerve ellenőrzéseket is végez majd az átmeneti gáztárolási szintek figyelemmel kísérésére a novemberi határidő előtt. Németország maga is hasonló intézkedéseket tervez, amelyek májusban lépnének hatályba.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »