Koszovói szerbek tüntettek a szerb dinár használatának betiltása miatt

Koszovói szerbek tüntettek a szerb dinár használatának betiltása miatt

Több ezer koszovói szerb vonult utcára hétfőn Kosovska Mitrovicán, tiltakozva amiatt, hogy Pristina bejelentette, február elsejétől fokozatosan megszünteti a szerb dinár használatát.

A tüntetők szerint a pristinai döntés sérti a Koszovóban élő szerbek jogait, és ellehetetleníti a koszovói szerbek életét.

A koszovói nemzeti bank január elején jelentette be, hogy februártól Koszovó egész területén kizárólag euróval lehet fizetni, minden más pénznem csak a külföldi tranzakciók megvalósítására használható.

A lépés felháborodást keltett a helyi szerbek körében, és Belgrád is reagált, mivel a hivatalos adatok szerint a koszovói szerb lakosság mintegy fele kapja nyugdíját, fizetését vagy a szociális támogatást a szerb költségvetésből dinárban.

Hírdetés

A múlt héten Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának ezzel a konfliktussal foglalkozó ülésén is összecsapott. A szerb elnök emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolta meg a koszovói kormányt, miközben Albin Kurti védelmébe vette a döntést, mondván, hogy a

Belgrádból nem hivatalos úton – tehát nem a koszovói központi bankon keresztül – érkező pénzek követhetetlenek, ezért illegális tevékenység folytatására biztosítanak lehetőséget.

Albin Kurti a koszovói szerbeknek azt üzente, hogy nem a törvényesen érkező pénzek betiltásáról van szó, csupán arról, hogy a szerb dinár a jövőben „nem érkezhet zsákokban”, hanem a központi bankon keresztül, és euróban lehet azt felvenni, Koszovóban ugyanis az euró a hivatalos fizetőeszköz.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország, Németország és Franciaország a központi bank lépésének elhalasztását kérte annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a további feszültségek.

A pristinai vezetés ezért úgy döntött, hogy fokozatosan vezeti ki a szerb dinárt, hogy minden koszovói szerbnek legyen ideje euróalapú számlát nyitni. Pristina azonban azt nem közölte, mikor jár le ez a türelmi időszak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »