Kórházba került Dél-Afrika börtöntöltelék exelnöke

Kórházba szállították orvosi megfigyelésre a bebörtönzött korábbi dél-afrikai elnököt pénteken – tájékoztatott az ország igazságügyi minisztériuma.

Jacob Zuma a Kwa-Zulu Natalban lévő Estcourt börtönben volt, mióta 2021. július 7-én feladta magát, hogy megkezdje 15 hónapos szabadságvesztésének letöltését, amelyet azért kapott, mert a bírósági idézés ellenére nem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság meghallgatásán.

Egy orvosi rutinellenőrzés során a hatóságok úgy döntöttek, hogy a volt elnököt átszállítják egy külső kórházba további vizsgálatok érdekében – áll a minisztérium nyilatkozatában, hozzátéve, hogy Zuma mint korábbi államfő egészségügyi ellátásába be kell vonni a dél-afrikai katonai egészségügyi szolgálatot.

Hírdetés

A 79 éves Zuma azért kapott börtönbüntetést, mert figyelmen kívül hagyta az alkotmánybíróság utasítását, hogy tegyen tanúvallomást a 2018-ig tartó kilencéves elnöki időszaka alatt történt súlyos korrupciós ügyeket vizsgáló bizottság előtt.

A volt elnök bebörtönzése az elmúlt évek legsúlyosabb erőszakhullámához vezetett Dél-Afrikában. Zuma támogatóinak tüntetése zavargásokba, fosztogatásokba és gyújtogatásokba torkollt, amit Cyril Ramaphosa hivatalban lévő elnök "lázadásnak" nevezett.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »