Komoly anyagi támogatást ad Kanada és Japán Ukrajnának

Komoly anyagi támogatást ad Kanada és Japán Ukrajnának

Ukrajna beleegyezett abba, hogy 95 millió euró értékű pénzügyi segítséget kapjon a japán kormánytól. Kanadával további 367 millió eurós támogatásról szóló szerződést írtak alá. A hírt Denys Šmyhal ukrán kormányfő jelentette be újságíróknak.

Az ukrán kormányfő közlése szerint ezek az összegek az “elsődleges szükségleteik” finanszírozására lesznek fordítva.

“Mindenkivel minden szinten tárgyalunk a támogatásról”

fogalmazott Šmyhal.

Hírdetés

Közben Németország is bejelentette, hogy több mint egy milliárd euróval támogatja be az ukránokat, mely összeget főleg haditechnika vásárlására kell fordítaniuk. A döntésre azt követően került sor, hogy Zelenszkij és néhány EU-tagállam élesen kritizálta a németeket, amiért Kijev nem kap elégséges támogatást a fegyverkezés terén.

Kijev a hét elején elutasította Frank-Walter Steinmeier fogadását. A német elnök nemrég elismerte, hogy Moszkvával szemben túlságosan békülékeny volt. Ukrajna közölte, hogy szívesebben fogadná Kijevben Olaf Scholzot, a német kancellár azonban reakciójában úgy fogalmazott, hogy a közeljövőben nem tervez ilyen látogatást.

Scholz az utóbbi időben komoly kritikai össztűz alá került otthon, amiért vonakodik nehéztüzérségi fegyvereket küldeni az ukránoknak annak ellenére, hogy komoly fegyverkezésbe kezdett Németország.

spravy.rtvs.sk, dw.com, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »