Győzelemre készül a Szabadságpárt Ausztriában

Győzelemre készül a Szabadságpárt Ausztriában

Vasárnap választást tartanak Ausztriában. A Néppárt vezetője és az ország jelenlegi kancellárja, Karl Nehammer kizárta, hogy pártja koalíciót kötne az Osztrák Szabadságpárttal.

Az osztrák pártok többsége megtartotta az utolsó nagy kampánygyűlését a vasárnapi parlamenti választás előtt. A közvélemény-kutatásokban a jobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt vezet, így története során először megnyerheti a választást. Herbert Kickl oroszbarát pártjának azonban nem lesz könnyű koalíciós partnert találnia, és az előnye is csökkent a hajrában: a Szabadságpártot 27, a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Osztrák Néppártot pedig 25 százalékra mérik.Kickl Bécs központjában tartotta utolsó nagygyűlését, ahol arról beszélt, hogy minél előbb ki kell toloncolni az illegális bevándorlókat Németországból.

„Nem fogadható el, hogy meg kell védenünk a népünket azoktól az emberektől, akik idejönnek és védelmet keresnek. Akkor valami már nincs rendben a rendszerrel. És ezért van szükségünk végre a remigrációra. Nem is tudom, miért kell ennek a szónak olyan gonosznak lennie.”

Hírdetés

– mondta Kickl éljenző támogatói előtt. Kickl politikájának lényege az „Ausztria az első” szlogen. A pártvezér azt állítja, hogy nem akarja megmenteni az egész világot, csak Ausztria ügyeivel akar foglalkozni, Ausztriát viszont képes megmenteni a rá leselkedő veszélyektől.

Karl Nehammer néppárti kancellár utolsó választási gyűlésén kizárta, hogy pártja együttműködne a Szabadságpárttal, és minden szavazót arra biztatott, hogy állítsák meg a szélsőjobboldal előretörését.„Minden rossz szavazat, például egy kis pártra leadott szavazat magában rejti annak a kockázatát, hogy Herbert Kickl lesz a kancellár. Aki ezt meg akarja akadályozni, annak egyetlen lehetősége van, mégpedig az, hogy Nehammerre szavazzon” – mondta az országot 2021 óta vezető politikus.A harmadik helyen a szociáldemokraták állnak a mérések szerint. Az Andreas Babler vezette SPÖ veszített a népszerűségéből az elmúlt egy évben, de még mindig 21 százalék környékére mérik a pártot a közvéleménykutatók.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »