Komáromban is fogy az aktív lakosság és takarékoskodni kell a drága energiával

Komáromban is fogy az aktív lakosság és takarékoskodni kell a drága energiával

Keszegh Béla, Komárom polgármestere a Városházán április 17-én megtartott sajtótájékoztatóján több témát érintett. Azok közül némely esetben a holnapi képviselőtestületi ülésen születnek döntések.

Először a helyi demográfiai adatok tíz év alatti alakulásáról beszélt. Hangsúlyozta: az minden évben nagy mértékben meghatározza az óvodákba és alapiskolákba beíratott gyerekek létszámát, illetve ezen intézmények férőhelyeinek a tervezését. Ugyancsak befolyásolja az idősotthonok mindenkori ügyfélszámát és az ottani várakozási idő hosszát. Sajnálattal nyugtázta, hogy ahogy országos viszonylatban, úgy Komáromban is fogy az aktív lakosság, ami negatívan hathat majd a későbbi nyugdíjfizetésre.

Hírdetés

Az újságírók rendelkezésére bocsátotta a helyi korfát, illetve az eltelt évtized vonatkozó adatait, amelyek a Komáromban született gyerekek és a városban elhalálozott személyek, valamint az ide- és elköltözők létszámát is tartalmazzák. Például abból kiderült, hogy míg 2023-ban 208 komáromi újszülöttet (113 kislányt és 95 kisfiút) tartottak nyilván, a városban 2015-ben születtek a legtöbben: a 296 piciből 152 lány, 144 pedig fiú volt. Továbbá az is, hogy míg 2013-ban 34 191 szlovák állampolgársággal rendelkező, komáromi lakost (18 082 nőt és 16 109 férfit) tartottak nyilván, 2023 végén már csak 31 324 személyt (16 648 nőt és 14 676 férfit), akiken kívül további 1800 Komáromban élő, ám külföldi állampolgársággal rendelkező személyt regisztráltak.

Másik fontos témaként az energiagazdálkodás került terítékre, aminek kapcsán elhangzott: a városvezetés az energia árának emelkedése idején keresi a takarékoskodási lehetőségeket. Például a közvilágításon azáltal spóroltak, hogy a mintegy 4 ezer helyi lámpatest több mint kétharmadát felújították – energiatakarékosra cserélték az égőket. A három szakaszban megvalósult munkálatoknak köszönhetően sikerült elérni, hogy éjfél és hajnali 5 óra között automatikusan felére csökken az égők teljesítménye. Továbbá több helyszínen tervben van szolárpanelek felszerelése, valamint biogázüzem létesítése is. Ez utóbbi szakmai előkészületei már folynak, s a megvalósulása során konyhai hulladékból és szennyvízből nyernek majd biogázt.

Mivel Észak- és Dél-Komárom április 26-án 10 órától tartandó közös ünnepi ülésével veszi majd kezdetét a Komáromi Napok elnevezésű, színes műsorfüzér, e díjkiosztással párosuló eseményre is meghívást kaptunk. Az idei díjazottak személyéről majd a holnapi önkormányzati ülésen döntenek.             


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »