Komáromban egyre többen döntenek a magyar iskola mellett

Komáromban egyre többen döntenek a magyar iskola mellett

Április 6. és 9. között tartották az iskolai beíratásokat a Komáromi járás városaiban (Komárom, Gúta, Ógyalla és Naszvad). Míg Komáromban egyre többen döntenek a magyar iskola mellett, addig Gútán növekedett a szlovák iskolába íratott gyermekek száma. Naszvadon és Ógyallán pedig a tavalyihoz hasonló eredmények születtek. Fontos megjegyezni: a beiratkozási adatok csak irányadóak, a szeptemberi tanévkezdésig változhatnak.

Komáromban a tavalyi évhez képest enyhén, de növekedett az iskolaköteles gyermekek száma.

Az Eötvös utcai Alapiskola az eddigi legnagyobb rekordot könyvelheti el az elmúlt hat év statisztikáit nézve: idén 94 elsőst írattak be ide szülei, ami az előző évekhez képest jelentős többlet. A beíratott elsősök számát tekintve a második legjobb eredményt a Munka Utcai Alapiskola hozta 68 gyermekkel, míg a Jókai Mór Alapiskolába idén 63 gyermeket írattak be. A Marianum Egyházi Iskolaközpontba tavaly 30 elsőst, míg idén 31 gyermeket írattak be.

A szlovák tannyelvű alapfokú oktatási intézmények közül mindegyikben visszaesés történt az elsősök beíratása tekintetében a komáromi tanügyi hivatal összesítése szerint. A Ján Amos Komenský Alapiskolába 12 gyermekkel, a Rozmaring utcaiba 7 gyermekkel, a Határőr utcai szlovák iskolába 3 gyermekkel kevesebbet írattak idén.

A tavalyihoz (110) hasonlóan idén Gútán 112 iskolaköteles gyermeket írattak be a helyi alapiskolákba. A beiratkozások egyértelmű vesztese a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola, amelyet mindössze 11 gyermek választott – abból is egy halasztási kérelmet nyújtott be.

Hírdetés

Míg 2021-ben 19 gyermeket írattak be ide, 2019-ben 11-et, 2018-ban 16-ot, addig 2017-ben még 32 gyermeket írattak be az első osztályba.

Jelentősen megnövekedett azonban azoknak a száma, akik az egyházi fenntartású Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontot választották. Míg tavaly 31, addig idén 40 kisdiák iratkozott be ide (ebből egy gyermek esetében ez a törzsiskola, további 6 gyermek esetében halasztás várható). A tavalyihoz képest megnövekedett az egyetlen szlovák tannyelvű iskolába íratott elsősök száma: míg tavaly 26 gyermeket, idén már 35-öt írattak be a Ján Amos Komenský Alapiskolába (2 halasztás várható). Míg tavaly a 110 iskolaköteles gyermekből 84 választott magyar iskolát Gútán, addig idén, a 112 gyermekből mindössze 77.

A II. Rákóczi Ferenc Alapiskola már évek óta küzd az alacsony diáklétszámmal, és a két városi magyar iskola jócskán elmarad az egyházi fenntartású iskola és a szlovák tannyelvű iskola népszerűségétől a 2022/2023-as tanulmányi évben.

Bár az ógyallai és a naszvadi tanügyi hivatal összesítése még nem érkezett meg, a két városban működő magyar tannyelvű iskolák igazgatóival sikerült telefonon kapcsolatba lépni. Becse Norbert, a 160 fős naszvadi magyar tannyelvű alapiskola igazgatója elmondta, idén 21 gyermeket írattak be magyar iskolába Naszvadon, ami megfelel az elmúlt évek átlagának.

Deme László, a Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda igazgatója elmondta, esetükben nincsenek még végleges számok. Eddig 21 gyermeket írattak be az első osztályba, de további 18 gyermekkel számolnak, akiket – bár a törvény előírja –, még nem írattak be a szüleik. Az így várható számok enyhe növekedést is jelentenek az elmúlt évekhez képest, mondta.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »