Teqball, már Kassán is

Teqball, már Kassán is

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma a Nemzetközi Teqball Szövetséggel karöltve teqball asztalokat adományoz szerte a világban, ezzel is segítve a sportág népszerűsítését. Most Magyarország kassai főkonzulátusának közreműködésével két kassai magyar iskola, illetve maga Kassa városa kapott egy-egy Teqball asztalt.

A Teqball, a sporteszköz és a sportág is magyar találmány, ma már a világ 150 országában játszák, és része lett a Magyar Értéktárnak is. Most Kassára is megérkezett, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és a Nemzetközi Teqball Szövetség adományozott három asztalt. Egy-egy a Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskolában, azaz az Ipariban, illetve a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában kapott helyet, a harmadik pedig a Kulturparkba került.

Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium regionális és határon átnyúló gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott, mi, magyarok nagyon büszkék vagyunk sportolóinkra, eredményeikre és sikereikre, találékonyságunkra és az innovációra való fogékonyságunkra. „Ma itt, Kassán egy magyar innováció teljesedik ki: egy olyan új sporteszközt adunk át, amelyet magyarok álmodtak meg, és amely rövid idő alatt meghódította a világot” – mondta.

Hozzátette, az átadó különlegessége, hogy az egybeesik a magyar sport napjával. A kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án, Budapesten rendezte meg a Magyar Athletikai Club (MAC), Magyarország legrégebbi egyesülete, ennek emlékére a magyar kormány határozata alapján 2000 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar sport napját.

„Szilárd meggyőződésem, hogy az asztalok jó helyre kerültek. Bízom benne, hogy mindez új szálakkal erősíti barátságunkat, ígéretes együttműködésünket. Kívánom, hogy hozza ez a nemes gesztus közelebb a kassaiakat a magyarokhoz, Magyarországhoz” – fogalmazott Kiss-Parciu Péter.

Hírdetés

Döbrei István, a Nemzetközi Teqball Szövetség diplomáciai kapcsolatokért felelős vezetője elmondta, a TEQ asztal multifunkcionális sporteszköz, egy 100 százalékban magyar sportinnováció, amelyen nemtől, kortól függetlenül 5 különböző sportág és 5 para sportág játszható. Ezek közül a zászlóshajó a foci alapú Teqball, amely tíz évvel ezelőtt kezdte el világhódító útját. Ma már a világ minden kontinensén megtalálhatók az asztalok, 160 nemzeti szövetségi partnerük van, több ezer sportoló játszik napi szinten, számos nemzetközi pénzdíjas eseményt szerveznek és minden évben világbajnokságot rendeznek. A Teqball 2020-ban hivatalosan is elnyerte a világ leggyorsabban növekvő sportága címet.

„Nem titkolt szándékunk, hogy ezzel a sportággal történelmet írjunk és Magyarországról indulva Olimpiai sportággá váljunk” – mondta Döbrei István.

Hozzátette, a Teqball „kistestvére” a Teqvoly, ami a röplabdán alapul, ugyanazon az asztalon játszák. Ez Szlovákiában még csak gyerekcipőben jár, de bíznak benne, hogy sikerül megtalálni a partnereket, akikkel ezt az új sportágat is magas szintre tudják fejleszteni.

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere köszönetet mondott, nemcsak az adományért, hanem magáért a gesztusért is. Mint mondta, meggyőződése, hogy az asztalnak jó helyszínt találtak, ahol sok fiatal tölti a szabadidejét. Nagyszerűnek nevezte, hogy az az átadóra a Kassai Városnapok jubileumi, 30. évfolyama idején került sor. „Még egyszer köszönöm, és bízom benne, hogy a sportág nagyon sok kedvelőt szerez magának a városban” – mondta.

Rigó Gyula, a Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója köszönetet mondott a támogatásért, kiemelve, a Teqball asztal új sportolási lehetőséget és számos sportélményt biztosít majd a diákok számára. Mint mondta, ez nem csupán játékeszköz, hanem olyan sportkellék is, amely segíti a diákok mozgáskordinációjának, reflexeinek fejlesztését és a közösségépítést, nemcsak az egészséges életmódot népszerűsíti, hanem a diákok közötti csapatmunkát és együttműködést is erősíti.

Csurkó Éva, a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola igazgatója arról beszélt, a Teqball nemcsak sportolási lehetőség, hanem az összpontosítást is segíti, így a tanulásra is jótékony hatással lehet, s fiúk, lányok, kicsik, nagyok, tanárok, diákok – mindenki játszhatja. Köszönetet mondott az ajándékért és örömét fejezte ki, hogy rájuk esett a választás.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »