Az oroszok állítólag megkísérelték meggyilkolni Zelenszkijt. A támadást az Ukrán Biztonsági Szolgálat akadályozta meg

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) azt állítja, hogy meghiúsította az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más magas rangú politikai és katonai tisztviselők megölésére irányuló terveit.

Ezzel egy időben letartóztatta az Ukrán Állami Gárda két ezredesét, akiket az FSZB tervének végrehajtásával gyanúsítanak. Az SBU közleménye szerint a férfiakat azelőtt toborozták, hogy Oroszország 2022 februárjában nagyszabású inváziót indított Ukrajna ellen.

Az SBU vezetője, Vasyľ Maľuk kifejtette, hogy a merényletet még Vlagyimir Putyin orosz vezető keddi beiktatása előtt tervezték.

Hírdetés

Kijev szerint a Zelenszkijt célba vevő orosz ügynökök az ukrán hadsereg olyan tagjait keresték az elnök biztonsági erői közelében, akik túszul ejthetik az államfőt, majd megölhetik.

A műveletet állítólag Moszkvából irányították. Ukrajna nyilvánosságra hozta az összeesküvés mögött álló három állítólagos orosz kém nevét is. A tágabb terv az volt, hogy azonosítsák a magas rangú ukrán tisztviselők helyét, és rakétacsapást mérjenek rájuk, majd további rakétákat és drónokat. A már említett ukrán ezredeseket hazaárulás gyanújával letartóztatták. Emiatt életfogytiglani börtönbüntetést kaphatnak.

 

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »