Kolumbiában már dominánssá vált az új Mű-variáns

Kolumbiában már dominánssá vált az új Mű-variáns

Dominánssá vált az új, Mű-variáns Kolumbiában, és mára az országban azonosított új fertőzések 60 százalékáért már ez a mutáció a felelős.

Az új, Mű-variánsként emlegetett mutáció, amelyet először januárban azonosítottak Kolumbiában, mára az ország uralkodó koronavírus-törzsévé vált és az eddigi leghalálosabb járványhullámot okozta – jelentette ki csütörtökön egy kolumbiai egészségügyi tisztviselő.

Hozzátette, hogy ez a mutáció felelős az április és június közti harmadik járványhullámért az országban, amely a legtöbb halálos áldozatot szedte, napi 700 új halálesettel.

Hírdetés

A Mű-variáns már több mint 43 országban van jelen, a WHO pedig fokozottan figyeli a vírus terjedését, mert olyan részei is mutálódtak, amelyek akár vakcinarezisztenssé is tehetik. Mikor néhány nappal ezelőtt a WHO kiadta az erről szóló nyilatkozatot, még csak 19 százalékosra becsülték a Mű-variáns elterjedtségét Kolumbiában.

A WHO négy koronavírust tart számon a fokozottan figyelt, kockázatot jelentő variánsok listáján,: a brit Alfát, az indiai Deltát, a dél-afrikai Bétát és most már a kolumbiai Mű-t.

A kolumbiaiak kevesebb egyharmadát oltották be eddig, a kór szinte akadálytalanul terjed.

TheNational.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »