Kneszet tagjai sürgetik a Libanonnal kötött gázmegállapodást felmondását

Kneszet tagjai sürgetik a Libanonnal kötött gázmegállapodást felmondását

2024. 09. 12.

A Kneszet több tagja is arra szólította fel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy a Hezbollah jelentette fenyegetés miatt mondja fel a Libanonnal kötött gázszerződéseket.

A Kneszet két tagja, Dan Illouz és Zvi Sukkot kedden levelet küldtek Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, amelyben arra szólították fel a politikust, hogy mondja fel az Izrael és Libanon között korábban kötött gázmegállapodást. Levelükben azt írták, hogy mivel október hetedike óta folyamatosan támadják Izraelt Libanonból, semmi nem indokolja a szerződés fenntartását. Emellett azt is hangsúlyozták, hogy ők már korábban is figyelmeztettek a megállapodás hátulütőire – írja a Jeruselem Post.

“Október hetedike óta több tízezer izraeli állampolgár él napi szintű rettegésben a libanonból érkező Hezbollah rakétatámadásai miatt, sokuknak pedig az otthonaikat is el kellett hagyni” – írták.

Hírdetés

Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy Libanon felett a Hezbollah őrködik, tehát bármilyen kifizetés csak őket fogja erősíteni.

A szervezetnek pedig deklarált célja eltörölni Izrael a föld színéről, így csak egy következő támadás finanszírozásában vennének részt. A levél végén arra szólították fel a cionista kormányt, hogy tegyen határozott lépéseket a Libanonból érkező katonai akciók felszámolására, valamint haladéktalanul mondják fel az előző kormány által kötött megállapodásokat.

Dan Illouz képviselő, Likud párt tagja is úgy fogalmazott egy interjúban, hogy “a Libanonnal kötött gázmegállapodás lényegében jutalom egy olyan állam számára, amelyet a Hezbollah irányít. Ez  libanoni ellenállás számtalan Izrael elleni támadást indított már október hetedike óta”.

Naphire nyomán

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »