Klus szerint egy hónap van a koalíciós válság megoldására

Az SaS és az OĽaNO elnökének személyes konfliktusainál sokkal súlyosabb probléma volt a kormánykoalíció működési szabályainak teljes szétesése, beleértve a koalíciós szerződés megsértését – jelentette ki a TASR TV vitaműsorában Martin Klus külügyi államtitkár, az SaS alelnöke. Emlékeztetett az SaS Országos Tanácsának határozatára, amelyben új koalíciós szerződés kidolgozását kérik.

Szerinte az új koalíciós szerződésnek reagálnia kell az aktuális politikai erőviszonyokra, és úgy kell megfogalmazni, hogy a kormányzati ciklus hátralevő részében betartsák a felek. A jelenlegi koalíciós szerződés 2020 márciusában íródott, négy kormánypárt és négy parlamenti frakció kötötte.

„Már csak három kormánypárti frakció van, és átrendeződés volt a minisztériumoknál is. Ezt is figyelembe kellene venni az új koalíciós szerződés megírásakor. Van rá még egy egész hónapunk, hogy sikerüljön” – folytatta Klus.

Hírdetés

„Ha az SaS formálisan az ellenzék része lesz, nehéz kizárni bármilyen forgatókönyvet. De úgy vélem, ezt előbb a párt elnökségének és az Országos Tanácsnak kellene megvitatnia” – mondta Klus.

Szerinte az SaS pártnak ilyen esetben el kellene döntenie, hogy inkább előrehozott választás legyen-e, vagy támogatja a kisebbségi kormányt. „És hogy ez összeegyeztethető lenne-e az ígéretünkkel, hogy nem szavazunk együtt az ellenzékkel, ebben az esetben egy nagyon radikális ellenzékkel, valamelyik miniszter leváltására tett kísérletnél” – fűzte hozzá az SaS alelnöke.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »