Kíváncsi arra, kik kaphatnak állami bérlakást?

Kíváncsi arra, kik kaphatnak állami bérlakást?

Hosszú vajúdás után a parlament végre elfogadta az állami bérlakásokról szóló törvényt. A befektetők felajánlhatják az általuk épített lakásokat az államnak. De nem mindenki költözhet be a szabályozott lakbérű lakásokba. A jövendő bérlőknek meg kell felelniük bizonyos feltételeknek.

Ez a lakhatási forma Európa több országában – Hollandiában, Nagy-Britanniában, Ausztriában – már bevett gyakorlat.

A törvény értelmében év végéig egy új ügynökség jön létre, amelynek az lesz a feladata, hogy felpörgesse az állami bérlakások építését. Meg kell határoznia a szabályokat és biztosítania kell a befektető partnerek kiválasztását.

Boris Kollár, a parlament elnöke elmondta, egy osztrák befektető 500 millió euróból felépíti az első bérlakásokat.

Štefan Hollý kormányalelnök hozzátette, svédországi, holland és cseh invesztorok is vannak.

Állami bérlakáshoz azonban nem juthat mindenki. Akiknek tartozásuk van, vagy külföldiek és nem rendelkeznek lakhellyel Szlovákiában, azok nem kaphatnak. A kormány egyúttal megszabja a lakbér felső határát is. Ebbe nem tartoznak bele az üzemeltetési díjak, a karbantartás költségei és az energiaköltségek sem.

Az állami bérlakások építésének alacsonyabb, 5 százalékos lesz az ÁFA-ja. Néhány szigorú feltételt azonban szigorúan be kell tartani.

Hírdetés

A lakhatáshoz hozzájárulhat a munkáltató is, legfeljebb havi 360 euróval.

Főleg olyan esetben jöhet ez szóba, mikor nehéz munkaerőt találni az adott régióban és nem tudnak szállást biztosítani azoknak, akik messzebbről járnak dolgozni.

Az állami bérlakások nagysága 27 négyzetmétertől 90 négyzetméterig terjedhet, lesz balkonjuk is.

A bérlőnek beköltözés előtt 3 hónapos kauciót kell letennie, esetenként pedig 6 hónaposat. A bérbe adó felmondhatja a szerződést, ha a bérlő nem fizeti meg a bérleti díjat, a rezsit vagy bérbe adja a lakást.

A kormány megszabja, kik juthatnak állami bérlakáshoz. Štefan Holý kormányalelnök szerint a már említett ügynökség létrehoz egy portált, ahol elérhetők lesznek az egyes projektek és az emberek kereshetik a lakhatást, ahol kedvezményes bérleti díjat fizetnek. A bérlés feltételeit 25 évre fixálják.

Úgy tervezik, hogy azok juthatnak ilyen bérlakáshoz, ahol a háztartás, család bevétele a létminimum 1,5-6-szorosa.

De ez még változhat. Nagyobb eséllyel juthatnak bérlakáshoz azok, akik olyan munkát végeznek, amire az adott régióban nagyobb szükség van – például a pedagógusok vagy az orvosok. Az első albérlők 2023 végén, 2024 elején költözhetnek be a lakásokba.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »