Kisváros a nagyvárosban – Görögkatolikus parókiát szenteltek Dél-Budán

Kisváros a nagyvárosban – Görögkatolikus parókiát szenteltek Dél-Budán

Budafok legrégebbi utcájában gyűltek össze a dél-budai hívek, hogy hálát adjanak a gyönyörű külsőt kapott parókiaépületért. A szentelést Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita végezte. Jelen volt Simicskó István fideszes frakcióvezető és Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere is.

A parókiaszenteléskor Zakeus történetét hallottuk, aki házába fogadta az Úr Jézust. A házszentelés mindig ezt jelenti: a házunkba fogadni az Úr Jézust – mondta Kocsis Fülöp érsek.

„Azért könyörgünk, hogy Jézus érkezése valóban otthonná tegye ezt a házat. Mert az otthon korántsem csupán egy szépen megépített ház. Az ember akkor érzi egy szépen megépített házban otthon magát, ha van kivel megossza.

Körülöttünk szaladgál a gyereksereg, de ők sem képesek igazán otthonná tenni ezt a parókiát, erre csak Krisztus képes, az ő ide történő belépésével valósul meg. Azért imádkozunk, hogy ez a lak az Egyház otthona legyen, ahol mindenki otthon érezheti magát, akinek Krisztus számít, és akinek Ő a legfontosabb.”

A főpásztor beszélt arról, hogy a ház szentelt olajjal megkenése annak jele, hogy Krisztusnak akarunk otthont teremteni, hogy ő jól érezze itt magát. „Reményeink szerint

Kocsis Tamást a metropolita azért küldte a dél-budai vidékre, hogy sokakhoz elvigye Krisztust, és rajta és a családján keresztül sokan ismerjék fel, hogy egészen más lesz az életünk Krisztussal. „Botladozunk ugyan továbbra is, bűnt követünk el, nem válunk ettől még szentebbé, de a szentség útjára lépünk. Tamás atyát is erre kérem, hogy hívei is a szentség útjára lépjenek. Nagy lépés ez a parókia a közösség számára, de csak az első lépés Krisztus útján.”

Hírdetés

Simicskó István, aki maga is görögkatolikus, elmondta, hogy tapasztalatai szerint, amióta Kocsis Fülöp érsek-metropolita megkezdte működését, a görögkatolikus egyház hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Dél-Budán valóban régi igény és régi terv volt, hogy legyen egy templom és egy parókia, hiszen jelentős számú görögkatolikus él itt. A politikus kiemelte, hogy a mai világ problémái kihívást jelentenek a történelmi egyházak számára, hiszen a nyugati világ spiritualitása nem erősödik. Ezért minden templom vagy parókia, ami megépül, egy bástya kell, hogy legyen, amellyel hirdetjük Krisztus szeretetét.

Kocsis Tamás atya erre reagálva azt mondta: ebben a környezetben nem nehéz erős várrá lenni, ha ilyen fogadtatásra lelhetnek, mint amit Karsai Ferenc polgármestertől is kaptak.

Budafok-Tétény polgármestere elmondta, hogy településükön hagyománya van a különböző felekezetek együttműködésének, és mindennapos, hogy ugyanazért a célért való küzdelemben segítik egymást. Budafok jelmondata: „kisváros a nagyvárosban”, az egyházi életben is érzékelhető. Együtt építik azt az építményt, amelyből gyermekeik családjai, elesettjeik profitálhatnak. Nagy szeretettel fogadják be Budafokra a görögkatolikusokat.

Az egyházközség képviseletében Kóczy László köszönte meg a kormányzat és a Hajdúdorogi Főegyházmegye támogatását, és elmondta, mekkora öröm a közösség számára, hogy most itt lehetnek. „Eddig volt egy gyönyörű, egyre bővülő közösségünk, akinek a feje fölött nem volt ház, és az első lépés most megtörtént.” Kiemelte, hogy az egyházközség tagjai anyagi és kétkezi támogatásukkal segítették a parókiaépület befejező munkálatait.

Forrás és fotó: Hekler Melinda/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »