Király Zsolt: Amikor Orosz Örs széttrollkodta a Magyar Szövetség EP-sajtótájékoztatóját

Nyitókép: Archív

A Magyar Szövetség újonnan kinevezett alelnöke, a civilben inkább influenszerként tevékenykedő Orosz Örs botrányt okozott pártja legutóbbi sajtótájékoztatóján. Azon a médiaeseményen, mely az EP-választásokról kellett volna hogy szóljon, a jelöltek talpraesettségéről, vállalásaikról, célkaikról, a párt bejutási esélyeiről.

De ehelyett arról szólt, hogy egy oligarcha szimpátiáját élvező, az alája tolt eurómilliók hatására egyre arcátlanabb Orosz Örs ezúttal is képtelen politikai álláspontot megfogalmazni.

Pedig aki érdekképviseletre, a magyarság képviseletére szerződik, annak bizony tudnia kell megfelelnie bizonyos elvárásoknak. Ezek közé tartozik, hogy ha már odaáll a mikrofon mögé, akkor ha kérdezik, válaszol. Támadhat is, de előbb válaszol. Orosz Örsnek csak egy hazug állításokkal teli támadásra futotta, a legitim politikai kérdések megválaszolása elől inkább megfutamodott.

Így nem tudhattuk meg tőle azt sem, hogy EP-képviselőjelöltként Brüsszelben megszavazná-e vagy sem Ukrajna fegyverekkel való támogatását, kilépne-e az Európai Néppártból vagy sem, illetve, hogy jó ötletnek tartja-e utólag „cimborája”, a liberális-progresszív Ódor Lajossal való közös fotózkodást a komáromi gimiben. Orosz Örs a párt alelnöke. Válaszok helyett mégis csak egy gyáva támadásra futotta részéről portálunk és jómagam ellen.

Vegyük hát sorjába, mit nem sikerült megértenie Orosz Örsnek a politika iskolájából. Eddig ugyanis csak azt bizonyította, hogy nem való a politikába.

Orosz érzékenységében ostoba portálnak nevezte a Körképet, tevékenységünket pedig helytelennek és nemzetárulónak, amiért a róla megjelenő, megalapozott cikkek miatt szerinte mi a nemzetrész bomlasztásán dolgozunk, elárulva a nemzeti ügyet és a felvidéki magyarság megmaradását.

Addig, amíg a “politikus” mondja, hogy a sajtó bomlasztja a nemzeti egységet, semmi baj sincsen, mert azt a politikusnak kellene helyreállítania.

Feltéve, ha megvan hozzá a politikai talentuma. Orosz Örs politikai talentuma eddig arra volt elegendő, hogy  előbb függetlennek nevezte magát az MKP tagjaként, mert akkor épp úgy felelt meg a céljainak. Majd pártot alapított az MKP-val szemben, hogy kizsarolja saját érdekeit.

Ami pedig a támogatásokat illeti, Orosz Örs talán pont az utolsó ember, akinek ebben a témában meg kellene szólalnia. Mert az egyik fő haszonélvezője a magyar állam nagylelkűségének.

Hírdetés

A magyar kormány ugyanis nemzetpolitikájának köszönhetően ezer más terület mellett a felvidéki sajtónak is jelentős támogatást biztosít. Igen, a Körképnek is. Köszönet érte, hiszen ezt a figyelmet a Kultminortól a Körkép.sk nem kaphatta meg.

A hasonló értékrendet valló sajtótermékek mind megszűntek volna, ha a liberális-progresszív lelkiismeretre és az őket “inspiráló diktátumra” bízták volna magukat.

Egy dolog viszont nem világos Orosz Örsnek: A támogatás nem azért van, hogy a sajtó elhallgassa Orosz Örs politikai kalandorságát, tétlenségét, érdekérvényesítését, közéleti jelenlétét, teljesítményét és adott esetben a hibáit. Hiszen ez a dolgunk.

Ha pedig ő piaci alapon próbál érvényesülni (de nem ezt teszi), akkor valóban megválogathatja, hogy kinek nyilatkozik. Politikusként azonban kötelessége informálnia a nyilvánosságot. Szavazóit, a mi olvasóinkat.

Mai reakciójából leginkább az derült ki, hogy nem foglalkozunk vele eleget. Nem írtunk például még arról sem, hogy talán ő az egyetlen funkcióban lévő politikus, aki a Magyar Szövetségen belül törvényes képviselője olyan polgári társulásnak, mely Magyarországról támogatást kap. Tegye fel nyugodtan a kezét más is, ha ez a helyzet fennáll.Bauer Ildikó megyei képviseletével ebben a körben nem foglalkozunk, hiszen az EP-lista harmadik helye, alelnöki pozíciója mégiscsak jelentősebb pozíció.

Röviddel Ján Kuciak újságíró és kedvese meggyilkolásának hatodik évfordulója után Orosz Örs bemutatta azt a politikusi viselkedésformát, amelyet legutóbb pont a tragikus esemény kapcsán ítélt el az ország.

Igen, lehet hogy Orosz Örsnek nincs szüksége a nemzeti konzervatív sajtóra, mert neki van.

Robert Ficonak, Szijjártó Péternek,nem derogált nyilatkozni nekünk, de Orosz Örs vélhetően sokkal jobban kedveli a komfortosabb helyzeteket, ahol az hangzik el, amit ő szeretne hallani.

És amikor a pénzekről beszél, akkor talán számszerűsíteni kellene az alelnök úr polgári társulásának (és egyéb szervezeteinek) a támogatásait. Rögtön kiderülne, hogy a Körkép.sk támogatása annak a töredéke.

De mi nem foglalkoztunk azzal sem, hogy van-e összefüggés a pályázatai sikerességének és politikai térfoglalásának. Mint ahogy azzal a kérdéssel sem foglalkoztunk, hogy van-e összefüggés a pályázatai sikeressége és aközött, hogy Világi Oszkár szimpatikusnak tartja Orosz Örsöt és embereit. Kik lehetnek azok?

Úgyhogy amikor a mai sajtótájékoztatók Orosz Örs nekiment a Körképnek, mert mertünk legitim kérdést feltenni számára, akkor valójában a saját bizonyítványát állította ki az alelnök úr. Ami politikai szempontból elégtelen.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »