Kína "büntető" hadgyakorlatba kezdett Tajvan környékén

Kína "büntető" hadgyakorlatba kezdett Tajvan környékén

Peking által "büntetőként" aposztrofált hadgyakorlatokba kezdett csütörtökön a kínai hadsereg a Tajvani-szoros környékén, válaszul Tajvan néhány napja hivatalba lépett elnöke, Laj Csing-tö beiktatási beszédére, melyben az államfő felszólította Kínát, hagyjon fel a fenyegetőzésekkel.

Az MTI azt írja, a kínai hadsereg keleti parancsnokságának közleménye szerint a műveletekben a légierő és a haditengerészet is részt vesz. A tájékoztatásban kiemelték, hogy

a hadgyakorlatot "a tajvani szeparatizmus" és "külső beavatkozások" elleni büntetésnek szánják.

A kínai állami média szerint a "Közös Kard-2024A" nevű hadgyakorlaton több tucat, rakétákkal felszerelt harci repülőgépet is bevetnek, és fontos katonai célpontok elleni támadásokat szimulálnak.

A tajvani védelmi minisztérium elítélte a hadgyakorlatot, hozzátéve, hogy mozgósította erőit a sziget körül és biztosított arról, hogy képes megvédeni területét. Azt vetette továbbá Peking szemére, hogy a művelet "sokat elárul Kína militarista hozzáállásáról".

Hétfői beszédében a tajvani elnök a demokrácia és a szabadság fontosságát hangsúlyozta, s felszólította Kínát, hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel, hozzátéve:

Tajvan és Kína "nem egymás alárendeltjei".

Vang Ji kínai külügyminiszter szégyenletesnek nevezte Laj szavait.

A kínai külügy szerint a tajvani szeparatisták "saját vérükben fogják végezni"

A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, demokratikus Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő szintén éles szavakat intézett a tajpeji vezetés ellen,

Hírdetés

a műveleteket "éles figyelmeztetésnek" nevezve a tajvani szeparatisták ellen, "akik saját vérükben fogják végezni".

Ugyancsak csütörtökön Laj Csing-tö tajvani katonai tisztségviselőkkel találkozott a sziget északi részén lévő Taojüan városában, ahol leszögezte: Tajvan "a külső fenyegetések ellenére" is eltökélten védelmezi a demokráciát és a szabadságot, hozzátéve, hogy a tajpeji kormány folytatja a hadsereg reformját is.

Felhívta a figyelmet: a nemzetközi közösség nagy figyelemmel fordul e pillanatban Tajvan felé, és aggódik a sziget biztonságáért.

A tajvani hadsereg "háborúra készül, de nem keresi a háborút".

A hadgyakorlat megkezdése után nem sokkal sajtótájékoztatót tartott a sziget védelmiminiszter-helyettese, Po Horng-Huej, aki aláhúzta: Peking fő célja a mostani műveletekkel, hogy megmutassa, képes ellenőrzése alatt tartani a térséget.

Figyelmeztetett, hogy a kínai manőver kihatással van a régió stabilitására, illetve aláhúzta: a tajvani hadsereg "háborúra készül, de nem keresi a háborút".

"Nem mérgesítjük a helyzetet és nem okozunk bajt"

– fogalmazott a miniszterhelyettes.

Tajvan szárazföldi Kínával foglalkozó irodája (MAC) felszólította Kínát, vessen véget a hadgyakorlatnak, a műveleteket pedig elítélte a Pekinggel békülékenyebb hangot megütő, ellenzékben lévő Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) is.

(Címlapkép: Laj Csing-tö új tajvani elnök integet a beiktatási ünnepségén Tajpejben 2024. május 20-án. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »