Kikötött Toulonban a migránsokat szállító Ocean Viking

Kikötött Toulonban a migránsokat szállító Ocean Viking

Kikötött pénteken a dél-franciaországi Toulon hadikikötőjében a 230 migránst szállító Ocean Viking.

Ez volt az első alkalom, hogy a Földközi-tengerből embereket kimentő segélyhajó a francia partoknál tette ki a túlélőket, ami diplomáciai feszültségeket okozott Olaszország és Franciaország között.

Ez kivételes helyzet, amely nem ismétlődhet meg”

– jelentette ki François Thomas, a norvég felségjelzésű hajót működtető SOS Mediterranée francia nem kormányzati szervezet (NGO) elnöke az AFP hírügynökségnek.

Nem normális a mentési helytől ekkora távolságra szállítani az embereket. Üdvözöljük Franciaország döntését, de három hétig tartott a kálvária”

– tette hozzá.

Xavier Lauth, a szervezet operációs igazgatója elmondta: folytatják a mentést a Földközi-tengerből, ahol idén eddig több mint 1300-an vesztették életüket, 2014 óta pedig több mint húszezerre tehető a tengerbe veszettek száma.

Nem tudjuk elfogadni, hogy a tenger temetővé váljon. Ugyanazon övezetekben folytatjuk továbbra is a mentéseket, és kérünk kikötési engedélyeket a túlélőknek Líbiában, Máltán és Olaszországban”

Hírdetés

– mondta.

Mindenki, az európai országok, de a humanitárius szervezetek is, amelyekhez tartozom, hosszú évekig nem vettek tudomást a helyzetről. Ezrek halnak meg, ez szégyen”

– fogalmazott Sophie Beau, az SOS Mediterranée igazgatója.

Evence Richard illetékes prefektus a sajtótájékoztatón elmondta: az Ocean Viking reggel 9 óra előtt érkezett meg a touloni hadikikötőbe. Azonnal megkezdődött az utasok leszállása, akiket a Toulontól keletre mintegy húsz kilométerre található Hyeres település egyik nyaralóközpontjába szállítanak, amelyet nemzetközi várakozási övezetnek minősítettek át, megközelítőleg húsz napra. A szálláshely környékére jelentős rendőri erőket vezényeltek, s a sajtó képviselői a hadikikötőt sem közelíthették meg a partra szálláskor.

Az emberek nem hagyhatják el az központot, és technikailag nem Franciaországban tartózkodnak”

– jelezte Gérald Darmanin belügyminiszter.

Csak azok maradhatnak az Európai Unióban, akik jogosultak menedékre”

– hangsúlyozta csütörtök este Gérald Darmanin belügyminiszter. Megismételte, hogy azok, akik nem kaphatnak menedéket, egyenesen visszaindulnak a származási országaikba.

Az Ocean Vikingen utazók között bangladesi, eritreai, szíriai, egyiptomi, pakisztáni, mali, szudáni és guineai állampolgárok vannak – jelezte a francia belügyminisztérium az AFP hírügynökségnek. A forrás elmondta: az érintett országokkal megtörtént a kapcsolatfelvétel azok kitoloncolása érdekében, akik nem jogosultak menedékre.

Marine Le Pen, a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője gyengeséggel vádolta meg a francia kormányt, míg az ellenzéki baloldali pártszövetség tagjai üdvözölték a Franciaország értékeihez méltó döntést.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »