Kik és hogyan mozgatják a csallóközieket?

Kik és hogyan mozgatják a csallóközieket?

A kétkezi munkát végző őseinknek nem volt ideje lazsálni, mindig mozgásban voltak. A konzumtársadalom hozta elkényelmesedés, továbbá az egyre több „elvárás” következménye az egyre kevesebb szabadidő, a napi feszültségek és stresszhelyzetek megsokszorozódása, amelyek levezetésére a mozgás jelenti a megoldást.

A ’80-as években az aerobic, az ezredforduló után a zumba hódított. Időközben azonban színre léptek az alaposabb, igényesebb, szakmai szempontok alapján kidolgozott programok, s velük együtt az oktatók, akik célirányos edzésprogramokat, tanfolyamokat kínálnak, legyen szó akár bizonyos izomcsoportok fejlesztéséről, akár gyógyító, illetve regenerálási célzattal megvalósuló tornáról. A Csallóköz szerencsére tele van jobbnál jobb edzőkkel és gyakorlatvezetőkkel, akik különböző stílusban és formában foglalkoznak az itt élőkkel. 

Ez csak női dolog?

A nádszegi Gymstick Muscle-oktató Cserkó Adriána már negyedik éve tornáztat Vásárúton, Lakszakállason, Csicsón heti két alkalommal, és Nagymegyeren, Csilizradványon heti egyszer. Az üvegszálas Gymstick-bottal végzett gyakorlatok hatékonyabbak, alkalmasak az alakformálásra, az izomtónus fokozásra, az egyensúly és a koordináció fejlesztésére, a törzs stabilizáló izmainak erősítésére és az állóképesség fejlesztésére. Adriána így egymás után két edzést is megvalósít különböző helyszíneken. 

Hogy miért keresnek fel, az változó. Van, aki életmódot szeretne váltani, van, aki fogyni szeretne, van, aki alakot feszesíteni, formálni, van, akinek a zsírégetés a célja, de sokan a közösség, a társaság miatt járnak az órákra, mások célja a teljes kikapcsol(ód)ás.

Szinte minden óra más és más, a páros edzéseknél párban tornázunk, egy botot használva, egész órán egymásra figyelve, a többi órákon egyénileg tornázunk, illetve vannak köredzéseink, amikor kettesével vagy hármasával gyakorlatozunk. A bot segítségével sok edzésfajtát tudok tartani, amelyek különböző izomcsoportokra irányulnak. Csilizradványon két férfi is jár tornázni, eloszlatva azt a tévhitet, hogy ez csak női dolog.” 

Legutóbbi vizsgáját már a testnevelési főiskolán tette le, ennek eredménye a nemzetközileg elismert fitneszoktatói státusz, melynek eredményeként szeniorképzéseket vezet, azaz nyugdíjasokkal is foglalkozik. Mindezek mellett Kangoo- és FitFigh-edzéseket is vezet.

A Kangoo Jumps egy speciális rugóval ellátott cipő, amellyel Andrea Budapesten ismerkedett meg és közel 18 éve kezdte tanítani a vele történő munkát. A rugó, ami a cipőtalp részénél helyezkedik el, 80 százalékban képes csökkenteni a talajjal való ütközést, így kímélve az ízületeket. Az oktató elmondása szerint nagyon jó hangulatú, kondíciót növelő és alakformáló edzések végezhetőek el vele, továbbá futásra is kiválóan alkalmas.

Az évek folyamán sikerült kialakítanom a Team KangooDS nevű csoportot, amellyel nagyon sok falunapon, sportnapon és egyéb rendezvényen népszerűsítettük ezt a sportot, továbbá kétszeres rekorderek vagyunk Szlovákiában. Edzéseink hetente több alkalommal elérhetők haladók és kezdők számára is Dunaszerdahelyen, a Reload Fitnessben. 

Andrea nagyon sok olyan aktív nyugdíjassal találkozott közgazdász munkája során, akinek hiányzott a mozgás és ezért elhatározta, hogy segít nekik.

Mivel már 44 éves vagyok és a 7 éves versenyzői múltból származó kisebb sérülések miatt lassan már én is e csoport tagja leszek, örömmel vállaltam ezt a feladatot

Hírdetés

– magyarázza nem kevés öniróniával.

Ezt a korosztályt mostohán kezelik, pedig nagyon fontos lenne számukra is a rendszeres mozgás és nem utolsósorban a csoportba tartozás, a közös programok öröme.

A szeniortornát két részre bontottam, mivel a még munkába járó ötvenesek is érdeklődtek, nekik este tartok órát a Reload Fitnessben. A nyugdíjasok tornáinak helyét pedig a Csaplár Benedek Városi Kulturális Központ biztosítja. Az órákon nagyon sok szeretetet kapok, én pedig igyekszem mindig újdonságokkal tarkítani az edzéseket és összetartani a csoportokat.

Bababarát órák

A gellei Sipos Éva végzettsége szerint történész, de a sportot mindig is a szívügyének tekintette.

Végül mégis itt kötöttem ki, RTM-oktató vagyok már országos vezetői szinten. Nekünk nagyon nehezen „jött össze” a baba, s részben ezért is van az, hogy nagyon szeretnék segíteni olyan családoknak, akik hasonló akadályokba ütköznek.

Amikor megszületett a gyermekem, akkor szembesültem azzal, hogy szétnyílt a hasizmom. Sajnos nagyon sok anyukának nem regenerálódik magától a hasfala, és ekkor határoztam el, hogy RTM-oktató szeretnék lenni – magyarázta Éva. Az RTM-ről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy egy komplett rehabilitációs program, ami az egyenes hasizmok eltávolodására fókuszál, és megerősíti, regenerálja a gyenge törzstartó izmokat. 

Az első csoportom Gellén indult két évvel ezelőtt nyolc fővel, ugyanis abban az évben kaptam meg az edzői oklevelemet Veszprémben. A „szétnyílt” hasizom főleg a várandós vagy a már szülés után lévő kismamák gyakori problémája.

A terhesség 34-35. hete környékén a nők hasizma természetesen kezd szétnyílni, hogy legyen a babának elég hely a pocakban. Ennek a szétnyílásnak azonban magától kellene regenerálódnia 6-10 héten belül.”

A hasizom összezárását törzsizom-erősítő gyakorlat segíti elő, amely során fontos az egyenes és stabil testtartás, a hasfeszítés és a helyes légzés. Az öthetes tanfolyam órái egymásra épülnek, a haladók súlyzókkal, gumiszalagokkal, fitlabdákkal is tornázhatnak. 

Évának jelenleg hét RTM-csoportja van, de mivel alakformáló edzéseket is tart, így 13 csoporttal foglalkozik heti szinten, ahol az edzések egymásra épülnek, tehát az ezekre való felkészülés is időigényes.

„Szerencsére sok pozitív üzenetet kapok. A jövőben szeretnék gyermekekkel és nyugdíjasokkal is foglalkozni. Az óráim „bababarátok”, azaz az anyukák a kicsiket is magukkal hozhatják.”

Megjelent a MAGYAR7 12. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »