Kiderült, kinek érdemes napelemet telepíteni

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az amerikai energiaügyi minisztérium Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium (NREL) intézetének új vizsgálata alapján az elektromosjármű-tulajdonosok a többiekhez képest nagyobb eséllyel telepítenek napelemet – számol be a PV Magazine. A szakértők a San Franciscó-i-öböl térségében végeztek felmérést 869 háztartás bevonásával 2018-ban és 2022-ben. Az adatok alapján az e-autósok mintegy negyede rendelkezik napelemmel, míg a többieknél az arány csupán 8 százalék. Shivam Sharda, az NREL munkatársa és a csapat tagja szerint az eltérés hátterében az a motiváció állhat, hogy a napelemek olcsóbbá tehetik az otthoni töltést. „Mind az elektromos járművek, mind a napelemek kiegészítő jellegűek, ami kulcsfontosságú szerepet játszhat az energiarendszerek rugalmasságában, a hálózat stabilitásával és az energiagazdálkodási stratégiákkal kapcsolatos aggályok kezelésében” – mondta a kutató. Úgy tűnik, a jelenség fordítva is igaz: a napelemek megléte az elektromos autók vásárlásának esélyét is növeli, igaz, az összefüggés itt nem olyan erős. Mindkét esetben ösztönző lehet, hogy a beruházó tisztában van a technológiákkal, illetve kellően társas, hogy ismerőseinél érdeklődjön.

A kormányok jelenleg világszerte ösztönzik az elektromos autós, valamint a napelemes beruházásokat, a szakértők szerint ugyanakkor a két stratégiát érdemes kombinálni. „Mivel az elektromosjármű-tulajdonosok amúgy is hajlamosak a napelemek használatára, az ilyen ösztönzők a jelenleg megfigyeltnél jóval korábban lökést adhatnak az elektromosjármű-tulajdonosoknak a napelemes technológia bevezetésére” – állítják a kutatók.

Hírdetés

A hasonló ösztönzők jelentős szerepet játszhatnak a dekarbonizációs célok elérésében, fogyasztói oldalon pedig látványosan csökkenthetik az energiafogyasztás és a járműhasználat költségeit. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy további felmérésekre lesz szükség a lakossági közlekedés és energiahasználat kapcsolatainak alaposabb megértéséhez.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »