Orosz és amerikai katonák ugyanazon a nigeri légibázison találkoztak

Orosz és amerikai katonák ugyanazon a nigeri légibázison találkoztak

Azon a nigeri katonai légibázison, ahol amerikai csapatok állomásoznak, a nigeri junta döntése alapján most egy orosz katonai személyzet is működik.

Ez egy újabb barátságtalan lépés az Egyesült Államokkal szemben, miután a tavalyi puccs után hatalomra került nigeri katonai vezetés felszólította az amerikaiakat, hogy közel 1000 katonájukat vonják ki az országból.

Az orosz csapatok Nigerbe történő áthelyezéséről az orosz média áprilisban számolt be.

Az orosz Afrikai Hadtest kapcsolatokat épít ki az országban, és segít a nigeri hadsereg kiképzésében. Oroszország azonban elsősorban azért van ott, hogy megvédje a puccsból kikerülő új nigeri vezetést.

Félnek a levegőből érkező támadástól. Oroszország az az ország, amely légvédelmet tud biztosítani számukra, ez a szerepe”

– idézte a Financial Times az egyik Száhel-szakértőt.

Az ukrajnai orosz fegyveres agresszió miatt Moszkva és Washington között kiéleződő katonai és diplomáciai rivalizálás idején ugyanazon a bázison való működés kérdőjeleket vet fel, többek között az amerikai csapatok kivonása után az országban lévő amerikai katonai létesítmények sorsát illetően.

A helyzet nem ideális, de rövid távon kezelhető”

Hírdetés

– mondta egy amerikai tisztviselő a Reutersnek.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szintén bagatelizálta az amerikai csapatokat fenyegető kockázatot, illetve annak valószínűségét, hogy orosz csapatok amerikai katonai felszerelések közelébe kerülnének.

Az oroszok egy különálló táborban vannak, és nem férnek hozzá az amerikai csapatokhoz vagy a felszereléseinkhez”

– mondta Austin egy Honoluluban tartott sajtótájékoztatón.

Mindig a csapataink biztonságára és védelmére összpontosítok… De jelenleg nem látok itt semmilyen jelentős problémát a csapataink védelme szempontjából”

– tette hozzá.

A Nyugat kivonul több afrikai országból

Az USA és szövetségesei kénytelenek voltak csapatokat kivonni több afrikai országból, miután puccsok következtében olyan csoportok kerültek hatalomra, amelyek el akarnak határolódni a nyugati kormányoktól. A Nigerből való küszöbön álló kivonulás mellett az amerikai csapatok az elmúlt napokban Csádot is elhagyták, míg a francia csapatokat Maliból és Burkina Fasóból vonták ki – jegyzi meg a Reuters.

A támaszpontról 2018 óta fegyveres drónokkal indítanak támadásokat az Iszlám Állam fegyveresei és az al-Kaida egyik szárnya, a Jama’at nusrat al-Islam wal-Muslimeen (JNIM) ellen.

Washington attól tart, hogy az iszlám fegyveresek a Száhel-övezetben az amerikai erők és hírszerzési képességek jelenléte nélkül terjeszkedhetnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »