Kiderült, hogy a kőkori ember miféle vadon élő növényeket hasznosított

Kiderült, hogy a kőkori ember miféle vadon élő növényeket hasznosított

Egy örmény barlang üledékéből kivont DNS alapján vizsgálták meg, hogy a kőkori ember miféle vadon élő növényeket hasznosított.

A Journal of Human Evolution szakfolyóiratban tette közzé a kutatási eredményeit az az örmény–német–norvég kutatócsoport, amelynek munkáját a Tübingeni Egyetem ismertette. Az örmény Aghitu-3 nevű barlangot 40-24 ezer évvel ezelőtti időszakban, az őskőkor végén használták menedékként elődeink, a kutatócsoport az ebben az időszakban képződött üledékekből vont ki DNS-t.

– magyarázta a kutatás egyik szerzője, Dr. Angela Bruch.

Hírdetés

A kutatók 43 növényt azonosítottak, amelyek öt kivételével alkalmasak emberi felhasználásra: egyes növények gyógyhatásúak, mások élelmet adtak, fűszerként-ízesítőként használhatóak, vagy épp szúnyogriasztó hatásúak. Olyanokat is találtak, amelyek rostot, illetve színezéket biztosítottak, a kutatók szerint varrócérna és zsineg készülhetett, s a kagylógyöngyöket ezekre fűzhették fel.

Olyan növények nyomait azonosították például, mint a dió, a mogyoró, a kender, a fehér fagyöngy, francia sóska, papsajtmályva, vadkáposzta, mustár, csülleng, sugártalan székfű, üröm, orvosi kálmos, répa, gyöngyköles.

Mivel a módszer igen eredményesnek bizonyult, a kutatók más lelőhelyek esetében is szeretnék majd a jövőben alkalmazni.

National Geographic


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »