Egészségkárosult személynek lehet segíteni kitölteni a szavazólapot

Egészségkárosult személynek lehet segíteni kitölteni a szavazólapot

Annak, aki egészségi okokból nem tudja maga kitölteni a szavazólapot, esetleg nem tud írni-olvasni, más személy is segíthet a szavazásnál az európai parlamenti választáson. Ezt a voksolás előtt közölni kell a helyi választási bizottsággal.

Az ilyen választónak joga van egy másik személyt megkérni, aki bekíséri a szavazófülkébe, és az utasításai alapján ő tölti ki helyette a szavazólapot, majd beteszi a borítékba. A választási bizottság tagja azonban nem segíthet a szavazólap kitöltésében.

Hírdetés

Ilyen esetekben a választási bizottság valamelyik tagja a választónak és a segítőjének is elmagyarázza a szavazás menetét, és tájékoztatja őket, hogy bűncselekménynek és választási korrupciónak minősül a szavazás befolyásolása vagy meghiúsítása a segítő személy részéről”

– közölte honlapján a belügyminisztérium. Ha az egészségkárosult választó az urnába sem tudja bedobni a borítékot, ezt szintén megteheti helyette a segítője, de a választási bizottság tagja ebben sem vehet részt. 23 párt és egy koalíció indul a június 8-i EP-választáson, a szavazópolgárok 15 képviselőt választanak, öt évre.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »