Szlovákia is szeretné a francia nyelvet felkarolni

Szlovákia is szeretné a francia nyelvet felkarolni

Tomáš Taraba miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi miniszter (SNS-jelölt) megvitatta Szlovákia csatlakozását a Frankofónia Nemzetközi Szervezetéhez (OIF).

A csoportosulásban való tagság Szlovákia számára jobb kölcsönös kapcsolatokat és intenzívebb együttműködést hozhat az afrikai kontinens vagy Ázsia országaival. Ezt a környezetvédelmi minisztérium kommunikációs osztálya közölte a szlovák sajtóügynökséggel

Szlovákia jelenleg egyike az OIF-fel együttműködő országoknak, amelyben megfigyelői státusszal rendelkezik.

Szlovákia arra fog törekedni, hogy társult tag vagy tag státuszt kapjon ebben a szervezetben. Az OIF-tagság iránti érdeklődés a kölcsönös szlovák-francia kapcsolatokból ered, amelyek már azóta barátiak, hogy Milan Rastislav Štefánik Franciaországban dolgozott”

– magyarázta a tárca.

Taraba szerint az OIF-hez való csatlakozás jóváhagyását hivatalos pályázati és értékelési folyamat előzi meg. A külügyminisztérium a környezetvédelmi tárcával együttműködve lesz a társult tagság vagy az OIF-tagság iránti kérelem felügyelője.

Szlovákia esetleges tagságát az OIF-ben a szlovák kormánynak is jóvá kell hagynia”

Hírdetés

– közölte a tárca.

Taraba a szervezet adminisztrátorával, Caroline St-Hilaire-rel folytatott megbeszélésen rámutatott a Szlovákiában működő számos francia befektetőre. Szerinte ezzel függ össze, hogy Szlovákia kész intézményesen is támogatni a frankofón országokkal való kapcsolatok fejlesztését, valamint a francia nyelv oktatását és a kulturális cserét az iskolákban és az országok között.

Személy szerint, mint a frankofóniával pozitív kapcsolatot ápoló kormánytag, megragadom az alkalmat, hogy megvizsgáljam annak lehetőségét, hogy Szlovákia állandó tagja legyen a fontos frankofón klubnak. Ez gazdagítaná Szlovákiát, új távlatokat és lehetőségeket nyitna meg előttünk”

– jegyezte meg Taraba.

A Frankofónia Nemzetközi Szervezetének 55 állandó és 13 jelölt tagja van, amelyek elkötelezettek a francia nyelv és kultúra fejlesztése és népszerűsítése iránt.

Magyarország a megfigyelő államok között szerepel, az iskolák egyharmadában a francia nyelvet idegen nyelvként oktatják.

Szlovákia esetében a felmérések szerint a népesség 2 százaléka beszél vagy ért franciául.

Az egykori francia és belga gyarmatok vagy a latin nyelvű országok (Románia, Moldávia stb.) nagy része ugyancsak tagja az OIF-nek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »