Kibertámadásokra figyelmeztet az elnökválasztással kapcsolatban a Nemzetbiztonsági Hivatal

Kibertámadásokra figyelmeztet az elnökválasztással kapcsolatban a Nemzetbiztonsági Hivatal

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) arra figyelmeztet, hogy az elnökválasztással kapcsolatban megnövekedehet a támadások és más rosszindulatú tevékenységek kockázata a kibertérben. Azt ajánlja, hogy a választásokban részt vevő valamennyi szervezet – beleértve a bejegyzett jelölteket is – hajtson végre biztonsági intézkedéseket fiókjaik, webhelyeik és információs rendszereik védelme érdekében. A TASR-t erről Peter Habara, az NBÚ szóvivője tájékoztatta. 

Számítani lehet különböző hackercsoportok kibertámadásaira szlovákiai célpontok ellen – különösen a hivatalos honlapok és az egyéni jelöltek fiókjai ellen. A DDoS-támadások (egy szolgáltatás vagy weboldal elérhetetlenné tétele) a legvalószínűbb támadási forma. A jelöltek e-mail fiókjainak kompromittálására tett kísérletek sem kizártak”

– magyarázta a szóvivő.

Az NBÚ arra is számít, hogy a támadók a jelöltek nevét vagy hamis profilját használhatják fel közösségi befolyásolásra. A különböző formájú (e-mail, telefonos vagy SMS) adathalász kampányokban a támadók például kampánytámogatásokat kérhetnek a jelöltek nevében.

Hírdetés

A választási visszaélések szerinte azt is eredményezhetik, hogy jogosulatlanul hozzáférnek az e-mail fiókokhoz vagy más érzékeny adatokhoz, amelyekkel aztán visszaélnek.

Az NBÚ különböző befolyásolási műveletek előfordulását sem zárja ki, különösen olyan hamis fiókok használata révén, amelyek különböző tartalmak vagy vitaposztok közzétételével befolyásolhatják a közvéleményt.

Ide tartozhatnak például a deepfake videók vagy a dezinformáció terjesztésének egyéb formái, mind vizuálisan, mind a mesterséges intelligencia segítségével.

Ezek leggyakrabban a közösségi hálókon fordulnak elő, gyakran fizetett bejegyzések formájában”

– közölte az NBÚ, hozzátéve, hogy céljuk lehet magas rangú személyiségek lejáratása vagy a közvélemény befolyásolása a választások előtt és alatt a személyükkel való visszaéléssel. A deepfake videókat különböző csalárd tevékenységekre is fel lehet használni.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »