Menekülés, medveriasztó spray vagy halottnak tetetés? A természetvédők tanácsai szerint ezt kell tennünk, ha medvével találkozunk

Menekülés, medveriasztó spray vagy halottnak tetetés? A természetvédők tanácsai szerint ezt kell tennünk, ha medvével találkozunk

Szlovákiában egyre gyakrabban kerül sor medvével való találkozásra, amely közül több sérüléssel, egy pedig halállal végződött. Ezért nem ajánlatos egyedül menni az ilyen helyekre, inkább csoportosan, az átláthatatlan terepen zajongani, illetve figyelni a nyomokat és az ürüléket. Erre a barnamedvével foglalkozó beavatkozó csoport hívta fel a figyelmet weboldalán, egyúttal ajánlásokat tett közzé az előfordulási területeken történő viselkedésre, valamint térképet az egyes csapatok tevékenységi helyeiről.

Kerüljük a szemkontaktust

„Amikor ilyen helyekre látogatunk, kommunikáljunk és legyünk zajosak, hívjuk fel magunkra a figyelmet, például zenén vagy rádión keresztül. Ez a természetellenes zaj figyelmezteti a medvéket a jelenlétünkre, és segít megelőzni a váratlan találkozásokat”

– magyarázzák a természetvédők.

Az is segíthet, ha nappal vágunk neki a tervezett útvonalnak, nem pedig hajnalban vagy alkonyatkor. Ha nagyobb távolságból észlelünk egy medvét, lassan forduljunk vissza abba az irányba, ahonnan jöttünk. Ha azonban közelebb vagyunk a medvéhez, jeleznünk kell neki a jelenlétünket.

„Beszéljünk vele nyugodt hangon, de kerüljük a szemkontaktust. Figyeljük meg, mit csinál a medve, ne veszítsük szem elől, és kezdjünk el hátrálni. Ne végezzünk hirtelen mozdulatokat, ne fordítsunk hátat a medvének és ne fussunk”

– javasolja a mentőcsapat.

Ne harcoljunk a medvével

Hírdetés

Amennyiben anyamedvével és a bocsaival találkozunk, ne lépjünk közéjük. Ha ez megtörténik, ne veszítsük szem elől az anyamedvét, és lassan hátráljunk meg. Fontos, hogy ne támadjunk és ne viselkedjünk agresszívan, ha ezzel a vadállattal találkozunk.

„Ne dobáljuk kövekkel vagy más tárgyakkal, és viselkedjünk úgy, hogy a medve ne értékelje kockázatosnak a helyzetet, és ne kezdjen védekezni”

– áll az anyagban.

„Semmilyen körülmények között ne próbáljunk megküzdeni egy medvével. A medvék sokkal erősebbek és gyorsabbak, mint az emberek, és a harci kísérlet valószínűleg súlyos sérüléseket vagy halált okozna“

– figyelmeztetnek.

Egy stratégia, amely segíthet

A medveriasztó spray segíthet, mivel időt biztosít a visszavonulásra. Ha azonban nem rendelkezik ilyennel, van egy másik stratégia, amelyet használhat. „Feküdjön le, nyomja az arcát a talajhoz, védje a nyakát és a fejét a kezével. Maradjon mozdulatlan, amíg a medve nem távozik” – tanácsolják a természetvédők.

Hangsúlyozzák azt is, hogy fontos a természet és vadon élő állatok tisztelete, a legjobb védekezés pedig a megelőzés. Ez azokra a városokra és falvakra vonatkozik, amelyek közelében nem biztosított és könnyen hozzáférhető hulladék található élelmiszermaradványokkal. A medve számára egyszerű létfenntartási forrást jelent.

Az anyag ajánlást is tartalmaz arra az esetre, ha lakott területen találkoznánk medvével, mint például Liptószentmiklóson. Ebben az esetben biztonságos helyet kell találni, legyen az épület vagy egy autó, és azonnal kapcsolatba kell lépni a segélyhívó vonallal.

SITA, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »