Kevés az esély a koalíció felélesztésére (Kormányalakítás)

Kevés az esély a koalíció felélesztésére (Kormányalakítás)

A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és az RMDSZ-t hívta kormányalakítási tárgyalásokra Dacian Cioloș, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, akit hétfő este bízott meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő. A miniszterelnök-jelölt kijelentette: pártja következetes álláspontjához híven a korábbi kormánykoalíciót próbálja helyreállítani. Az egyeztetésre várhatóan ma kerül sor. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, készek meghallgatni a megbízott kormányfő ajánlatát, de kevés esélyt lát arra, hogy az USR elnökének sikerül újjáépítenie azt a koalíciót, amelyet a pártja vert szét.

Dacian Cioloș tegnap kijelentette, nem áll szándékában a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) parlamenti többségről tárgyalni, azok a reformok, melyekre az USR kormányprogramját akarja építeni, összeegyeztethetetlenek ezen pártok politikájával. Az USR azért vállalkozott arra, hogy kormányt alakít és megpróbálja helyreállítani a korábbi kormánytöbbséget, mert az országnak a koronavírus-járvány és az energiaárak válsága közepette sürgősen működőképes kormányra van szüksége. Rá akarnak cáfolni azokra a vádakra, amelyek szerint az USR egy felületes, éretlen párt, amely csak bírálni tud, de elmenekül a felelősség elől. Az USR nehéz helyzetben vállalja a kormányzás felelősségét, és azt reméli, hogy partnerei is – az államfő által is emlegetett – felelős hozzáállással viszonyulnak a kormányalakításhoz. Cioloș azt állította: ma este – a Cîțu vezette ügyvivő kormány ülése után – fognak egy első, pártelnöki szintű megbeszélést megszervezni a PNL-vel és az RMDSZ-szel. 

 

Hírdetés

Az RMDSZ nem túl derűlátó

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tegnap az MTI megkeresésére elmondta, hogy csak az eredeti felállásnak volna értelme, olyan forgatókönyvet nem tud elképzelni, hogy az USR csak az RMDSZ-szel vagy csak a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) alakítson kormányt, egyik változatnak sem lenne többsége a parlamentben. Azt javasolta Cioloșnak, hogy együtt üljön tárgyalóasztalhoz vele, valamint Florin Cîțuval, a PNL elnökével és Varujan Pambucciannal, a nem magyar kisebbségi frakció vezetőjével. Kelemen Hunor azt is elmondta az MTI-nek, hogy annyit ígért, hogy figyelmesen és nagy tisztelettel meghallgatják Cioloș ajánlatát, de szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a tavaly decemberben alakult kormánykoalíciót most egy USR-s miniszterelnökkel újra lehetne építeni. A politikus kizárta azt a lehetőséget, hogy az RMDSZ támogatná a parlamentben egy egyszínű kisebbségi USR-kormány beiktatását. Azt azonban elképzelhetőnek nevezte, hogy amennyiben Cioloșnak nem sikerül helyreállítania a koalíciót, a kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelölt a parlament elé járul és megpróbál többséget szerezni egy egyszínű USR-kormány beiktatásához. Arra a kérdésre, hogy a Cioloș-kabinet parlamenti elutasítása esetén az RMDSZ fenntartja-e hétfői ajánlatát, miszerint kész magára vállalni egy féléves mandátumú, válságkezelő kormány vezetését, Kelemen Hunor azt mondta: erre csak az adott helyzetben lehet majd válaszolni. 

A ma esedékes tárgyalások kapcsán a Nemzeti Liberális Párt illetékesei a nap folyamán megismételték Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, a párt elnöke Cioloș kinevezését követően közzétett álláspontját, de azt is jelezték, hogy a PNL vezető testületének tagjai tegnap este tárgyaltak arról, hogy támogatják-e a koalíció helyreállítását, a döntést viszont lapzártánkig nem hozták nyilvánosságra.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »