Két Maros megyei település is „okos falu” lett

Rangsorolták az okos falvakat egy országos felmérésben, amelyben azt vizsgálták, hogy a vidéki települések mennyire használják a digitális lehetőségeket a polgármesteri hivatalban, az iskolákban és a köztereken. Maros megyében két község is bekerült az okos falvak sorába. 

Miután évekig az okos városokat térképezték fel, idén az okos falvakat vették górcső alá egy digitális fejlesztéssel foglalkozó cég szakemberei. A felmérés során arra voltak kíváncsiak, hogy a vidéki települések mennyire használják a digitális lehetőségeket a polgármesteri hivatalban, az iskolákban és a köztereken. A hivataloktól lekérték, hogy milyen pályázataik, megvalósításaik vannak, amelyek a digitalizálással kapcsolatosak, és ezek alapján rangsorolták őket.

Az országban az okos falu jegyzéken az első a Fehér megyei Maroscsüged, ahol a polgármesteri hivatalban a lakosság-nyilvántartástól az ügyintézésig mindent digitálisan oldanak meg, de a szelektív hulladékgyűjtést is számítógépes rendszeren keresztül figyelik.

Mi több, azok a gyermekek, akik így gyűjtik a hulladékot, pénzt is kapnak érte, helyi virtuális pénznemben, amelyet osztálykirándulásokra és más tevékenységekre válthatnak. Maros megyében Szászkézd is helyet kapott az első tíz okos falu között, itt a helyi iskolát szerelték fel okostáblákkal, kivetítőkkel, az online oktatást elősegítő eszközökkel, de megfigyelő rendszert szereltek a községközpontba és ingyen wi-fit biztosítanak a köztereken.

Hírdetés

Jó úton haladnak

A másik, a tízes ranglistára felkerülő Maros megyei település Magyaró. Kristóf József polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy több olyan pályázatuk van, amely a digitalizálást célozza meg. A község egy részében már energiahatékonnyá alakították a közvilágítást, jelenleg bírálják el egy másik pályázatukat, amelyből befejezik a kimaradt részeket. Szintén pályázat révén életbe tudják ültetni a községi digitalizált telekkönyvet. Ez azt jelenti majd, hogy ki tudják helyben állítani a telekkönyvet, amelyet az érdekeltek használni tudnak hivatalos ügyintézés során.

Varga József alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy a digitalizálás az egész hivatalbeli ügyintézésre vonatkozik, ennek érdekében pályázati pénzből kicserélik a számítógépeket és a programokat. Két elektromosautó-töltőállomás is lesz, egyik a községközpontban, a másik Holtmaroson. A Magyaró és a Holtmaros közötti kerékpárútról szóló pályázatuk tovább erősíti, hogy okossá váljon a település. Országos szinten 147 község pályázott vagy valósított meg olyan tervet, amely a digitalizálást szolgálja.

Simon Virág


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »