Késve kapják fizetésüket a kórházi alkalmazottak (Véget ért az egészségbiztosítók tiltakozása)

Késve kapják fizetésüket a kórházi alkalmazottak (Véget ért az egészségbiztosítók tiltakozása)

A tegnapra esedékes fizetéseket leghamarabb ma kapják meg a háromszéki kórházi alkalmazottak, a pénzt ma utalja át a Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár – tudtuk meg az intézmény elnökétől. Dragoș Tatu lapunk megkeresésére elmondta, a kormányrendelettel jóváhagyott költségvetési tételek alapján mától a gyógyszertárak, családorvosok számláira is pénz kerül, minden területen annyit törlesztenek, amennyi jut.

Miután a november 2-án kezdődött tiltakozási akció eredményeként kedden a képviselőház elfogadta az országos egészségbiztosítási pénztár (CNAS) alkalmazottjainak bérét emelő törvénytervezetet, szerdától rendes program szerint fogadták a megyei intézmények az ügyfeleket, és mától megkezdik a kifizetést az egészségügyi szolgáltatók felé. Eszerint átutalják a fizetésekre szükséges összegeket a kórházaknak, és a szolgáltatások egy részére is fordítanak a meglévő pénzkeretből, de lesznek még elmaradások – mondta Dragoș Tatu.

Hírdetés

A mintegy ezernyolcszáz háromszéki kórházi alkalmazottat, patikákat, családorvosokat, az egészségbiztosítási rendszerben szerződéssel dolgozó magánrendelőket, diagnosztikai központokat érintő kifizetési késlekedés oka nem kizárólag a biztosítási pénztár alkalmazottainak tiltakozási akciója, erre utal az a tény is, hogy már korábban megszorítások voltak bizonyos költségvetési tételeknél, szinte havonta korlátozták a betegszabadságra fordítható összegeket, de a térítésmentes és ártámogatott gyógyszerekre sem jutott elegendő pénz az utóbbi hónapokban.

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház kilencszázhatvan alkalmazottja tegnap még nem kapott fizetést, ma talán a számláikon lesz a pénz, de azt a megye legnagyobb egészségügyi intézménye vezetőségével tegnap még nem közölték, mire számíthatnak az elvégzett szolgáltatások kifizetése terén – mondta lapunk megkeresésére András-Nagy Róbert kórházmenedzser.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »