Kedvezményektől buktatókig: számos jogszabály-módosítással kezdődött az új év a vállalkozók számára

Kedvezményektől buktatókig: számos jogszabály-módosítással kezdődött az új év a vállalkozók számára

Mindössze a vállalkozások túlélését szolgálják a bukaresti kormány által elfogadott támogatások, a Krónikának nyilatkozó szakértő szerint ennél többre lenne szüksége a versenyszférának a továbblépéshez, fejlődéshez gazdasági válság idején.
A vállalkozókat érintő több jogszabály/módosítás lépett érvénybe január elsejétől – a Cîțu-kormány által a tavalyi év utolsó napjaiban elfogadott változásokról Debreczeni László adótanácsadóval  beszélgettünk. A szakember megkeresésünkre elsőként azt hangsúlyozta, hogy miközben a cégekkel, a könyvvitellel, a pénzügyekkel kapcsolatosan 2019-ben mintegy száz jogszabály jelent meg, ezek száma az elmúlt évben megháromszorozódott.

– mutatott rá Debreczeni László, aki szerint folyamatosan – így az elmúlt év végén is – csak „tűzoltás” történt, a támogató intézkedések egy részét három–kilenc hónappal meghosszabbították, de nem látszik a hosszú távú elképzelés a gazdaság ösztönzésére.

Hírdetés

„Ezek a támogatások a vállalkozások túlélését segítik, de a továbblépésre, a fejlődésre is gondolni kellene, hogy a vállalkozók tudják felépíteni a stratégiájukat, ami kivezeti őket a válságból” – összegezte az adószakértő.

Debreczeni László a legfontosabb módosításokról tájékoztatva kifejtette, fontos kedvezmény, hogy az elmúlt évi adószámításnál le lehet ütni az adóból a 2018–2020-ban megvásárolt elektronikus pénztárgépek értékét.

Tehát ha 2018-ban egy sarki kisbolt tulajdonosa vásárolt négy elektronikus pénztárgépet, azt a mintegy 10 ezer lejt a tavalyi év utolsó negyedévének zárásakor leütheti az adójából.

Ugyanakkor január 31-én járt volna le a határidő, hogy a cégek rácsatlakozzanak az elektronikus pénztárgépekkel az adóhivatal rendszerére, ezt elhalasztották március 31-ig, ami valójában azt jelenti, hogy nem rónak ki bírságot. Ez a lapunknak nyilatkozó szakember szerint logikus lépés, hiszen az adóhivatal rendszere nem áll készen a csatlakozások fogadására.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »