Katonák levele 2.0

Katonák levele 2.0

Két héttel ezelőtt írtam a nyugállományú francia katonatisztek megdöbbentő leveléről, amelyben arra figyelmeztették az elnököt és a párizsi kormányt, hogy polgárháborúba sodródhat az ország.

A nyílt levél szerint a külvárosi iszlamista „hordák” ellehetetlenítik a normális életet, párhuzamos társadalmakat működtetnek a francia városokban, saját törvényekkel, s ha a kormány nem lép fel ellenük, a fegyveres testületek lesznek kénytelenek cselekedni, ami polgárháborúval végződhet. Lett is belőle nagy belpolitikai vihar, a még aktív katonatiszteket gyorsan nyugdíjba küldték, és a szélsőséges ellenzékkel való kollaborálással vádolták meg.

Semmi új a nap alatt, ahogy az lenni szokott, az viszi el a balhét, aki először szólal meg. Ami viszont továbbra is hátborzongató, hogy ismét megszólaltak a hazájukért aggódó katonák, ami lássuk be, az elmúlt évtizedek európai hagyományaitól teljesen idegen. Újabb levelet fogalmaztak meg, de ezúttal az aktív tisztek, s ha lehet, még élesebben fogalmaztak.

Önök (mármint az elnök, a kormány tagjai és a parlamenti képviselők) nagyon jól tudják, hogy Franciaországban polgárháborús állapotok uralkodnak, s egy fegyveres konfliktus esetén a hadsereg rendet fog teremteni”

– írják. Felróják, hogy miközben a francia haza Afganisztánba, Maliba és más afrikai országokba küldte őket harcolni az iszlamizmus ellen, Macron elnök, a kormány és a törvényhozás meghátrál az iszlamista erőszak előtt. „A bőrünket vittük a vásárra, hogy legyőzzük őket”, áll a levélben, miközben a saját hazájukban a vezetők engedményeket tesznek az iszlám szélsőségnek, vádolják vezetőiket a katonák. Már több mint 135 ezer ember írta alá a nyílt levelet. Valami tényleg nagyon elromlott Franciaországban.

Hírdetés

De nemcsak ott, hanem a demokrácia fellegvárában (ahol olyan sok van belőle, hogy exportálni is szokta), az Egyesült Államokban is. Ott is elérkezettnek látták az időt a katonák, hogy megszólaljanak. Levelükben kétségbe vonták a főparancsnok, Biden elnök szellemi épségét és az elnökválasztás tisztaságát. Féltik az országukat a balra tolódástól, mert ahogy írják, amíg a demokraták szocialistákkal és marxistákkal töltik fel a soraikat, az amerikai emberek élete veszélyben van.

Így kezdődik az a nyílt levél, amelyet 124 kiszolgált tábornok és admirális írt alá. Különösen bántja őket az új keletű kommunikációs fordulat, hogy ha valaki kételkedik a tavalyi elnökválasztás tisztaságában, azonnal megkapja a rasszista bélyeget. Ez aztán az igazi diktátortempó, állítják az amerikai katonatisztek. A Biden-adminisztráció a megfélemlítéssel és a szólásszabadság korlátozásával megsérti az emberek alkotmányos jogait, ezért szerintük olyan politikusokat kell támogatni, akik fellépnek a progresszív, a szocialista és a marxista ideológiák ellen.

Nem köntörfalaznak, leírják, hogy szerintük Joe Biden nem alkalmas az amerikai hadsereg főparancsnoki feladatainak az ellátására, s „ezt a tényt nem lehet figyelmen kívül hagyni”. A főparancsnok ugyanis élet és halál ura, akinek gyorsan kell döntenie és cselekednie. Aggodalommal figyelik a „nyitott határok” politikáját is, az óriási méretű, ellenőrizetlen bevándorlást, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelent az emberkereskedelem, a drogcsempészet és a terrorizmus megerősödésével.

Hazájukért aggódó katonák nyilván nemcsak Franciaországban és az Egyesült Államokban vannak. Az viszont új jelenség, hogy minden írott és íratlan szabályt áthágva nyíltan beszállnak a politikai küzdelmekbe. Akkora lenne a baj, hogy a fegyveres testületek képviselői képesek megsérteni a politikai semlegesség vastörvényét? Elvégre a demokráciákban azért tartanak választásokat, hogy megbízzák a legalkalmasabbakat az ország vezetésével.  Nekik, a választott vezetőknek – s rajtuk keresztül a választóknak – tartoznak felelősséggel a fegyveres testületek is. Baj akkor van, ha a politikai elit és a hadsereg közötti viszony megbomlik és eluralkodik a bizalmatlanság. Mert azt ugye senki sem akarhatja, hogy a katonák vágjanak rendet felbolydult világunkban?

(Megjelent a Magyar7 2021/20. számában)


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »