Katolikus pedagógusok nyilatkozatot küldtek Pintérnek: Fenyegetés és megtorlás helyett érdemi párbeszédet!

Katolikus pedagógusok nyilatkozatot küldtek Pintérnek: Fenyegetés és megtorlás helyett érdemi párbeszédet!

A fővárosi Reménység Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusai szolidaritási nyilatkozatot küldtek Pintér Sándor belügyminiszter,  Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, továbbá a Tankerületi Központok vezetői részére, bízva abban, hogy ezáltal hozzájárulhatnak a reményeik szerint immár a közjót szolgáló további döntések meghozatalához.

Hangsúlyozták, a nyilatkozatban foglaltak nem egy iskola vagy tantestület, hanem az aláíró
pedagógusok személyes véleménye,

„amelyet ezúton a háborgó lelkiismeretünk szavának engedve továbbítunk a nyilvánosan hozzáférhető elérhetőségekre”

– tette hozzá Kürti Zoltán pedagógus.

Íme a Reménység Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusainak nyilatkozata:

Hírdetés

„Fenyegetés és megtorlás helyett érdemi párbeszédet!

Mint az egy adventi időszak elejére időzített közlemény formájában megjelent, a munkáltatói jogokat gyakorló tankerületek 2022. december 1-ji hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntették meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonyát.

Aggodalommal értesültünk róla, hogy tankerületek és az oktatásirányítás képviselői hidak helyett falak építésével, tárgyalások helyett elbocsátásokkal próbálják az oktatás helyzetét rendezni. Nem gondoljuk, hogy ez a diákok érdekeit szolgálja, éppen ellenkezőleg, meggyőződésünk szerint ez a döntés hátrányosan érinti a diákokat, létében fenyeget önhibájukon kívül egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetbe került pedagógusokat és családtagjaikat, nem utolsó sorban tovább fokozza az egyébként is puskaporos közhangulatot.

Azonban egy rossz döntést korrigálni mindig jobb, mint megátalkodottan kitartani benne.

Ezért kifejezve a szolidaritásunkat az elbocsátott pedagógusok mellett, a nyilvánosság útján is arra kérjük a döntéshozókat, továbbá a végrehajtó tankerületi igazgatókat, hogy helyezzék vissza az elbocsátott pedagógus kollégákat, s a közoktatás minden szereplője, de különösen a diákok érdekében ne vonakodjanak a kétségtelenül munkaigényes érdemi egyeztetések lefolytatásától!”

A mai napon több városban és számos iskolában zajlik polgári engedetlenség, illetve diákok, pedagógusok és szülők közösen élőlánccal tiltakoznak az oktatás helyzete miatt. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »