Katasztrofálisan alacsony Afrika átoltottsága

Annak ellenére, hogy a harmadik hullámban felgyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Afrikában, szinte elhanyagolható azok száma, akik már megkapták mindkét védőoltást, és nem sokkal nagyobb azok aránya sem, akik még csak az első adagon vannak túl. Szakértők okkal tartanak tehát attól, hogy a SARS-CoV-2 Indiából származó és szélsebesen terjedő delta variánsa tarolni fog a lakosság körében.

Az adatok riasztóak: az afrikai járványügyi központ (Africa CDC) szerint éppen hogy meghaladja az egy százalékot a mindkét dózissal beoltottak száma a kontinens teljes populációja átlagában, s az első oltáson is csak 2,5 százalék esett át. Összehasonlításképpen: az Európai Unióban a lakosság legalább fele kapott már első oltást, s egyharmadra tehető azok aránya, akiket már kétszer szúrtak meg.

Hírdetés

A Covid-19 elleni vakcinák terítésének egyenlőtlenségei értetlenséget és dühöt váltottak ki számos afrikai politikusból. – Elképesztő a világ önzése – méltatlankodott Yoweri Museveni ugandai elnök a közelmúltban tartott kampalai egészségügyi csúcsértekezleten. Megnyitó beszédében ugyanakkor figyelmeztetett: a jelenlegi helyzet ébresztő lehet Afrika számára.

– Szégyen, hogy a kontinens még mindig alszik, és mástól várja a megváltást – mondta az államfő. Az afrikai országok eddig szinte kizárólag az észak-amerikai, európai és ázsiai vakcinaimportra támaszkodtak, s nemcsak a Covid-19, hanem olyan, „hagyományos” járványok esetében is, mint a kanyaró, a tetanusz vagy a tüdőgyulladás. Az ellenanyagoknak mindössze egy százalékát állítják elő Afrikában, aktív gyógyszergyárak pedig csak Tunéziában, Algériában, Dél-Afrikában és Szenegálban működnek. A helyzet most van változóban, ugyanis több afrikai ország a vakcina helyi gyártásán kezdett el dolgozni.

Az Afrikai Unió az tervezi, hogy 2040-re a szükséges oltóanyag-mennyiség hatvan százalékát a kontinensen állítsák elő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »