Merénylet Fico ellen – Így reagáltak a politikusok a parlamentben elfogadott határozatra

Amint arról korábban beszámoltunk, kedden a parlament elítélte a Robert Fico (Smer-SD) kormányfő ellen elkövetett merényletet, és a gyűlölködés beszüntetésére szólított fel. A határozat szerint az emberek nem válhatnak gyűlölködés célpontjává a politikai nézeteik miatt. A kormánypárti képviselők által beterjesztett határozati javaslatot egyhangúan fogadta el a parlament.

A parlamenti képviselők most először gyűltek össze a kormányfő elleni május 15-i merénylet óta. Bár a leköszönő és a megválasztott államfő sikertelenül hívta kerekasztalhoz a parlamenti pártok elnökeit a feszültség csökkentése céljából, a kedden elfogadott határozat mindenképpen előrelépésnek számít.

Az államfő örül a parlament által elfogadott határozatnak

Zuzana Čaputová államfő nagyra értékeli, hogy a parlament határozatban ítélte el a Robert Fico kormányfő elleni merényletet, a képviselők ezzel fontos lépést tettek a társadalom megnyugtatása érdekében – tájékoztatta a TASR-t Martin Strižinec elnöki szóvivő.

„Fontosnak tartom, hogy a határozatot minden jelenlevő képviselő megszavazta, és nagyon fontos lenne, ha ezt a példát kövesse minden közéleti szereplő, hozzájárulva ezzel a feszültség csökkentéséhez”

jelentette ki Čaputová.

Az államfő leszögezte, rendkívül nehéz napok vannak az egész ország mögött, ezért is tartja olyan nagyra, hogy a parlamenti pártoknak sikerült felülkerekedniük az ellentéteken és ebben a nehéz helyzetben megtalálni a közös utat.

A gyűlöletpolitikai elutasítása helyes és szükséges lépés. A kampány „lehalkítása” nem az

Danko üdvözli a parlamenti határozat egyhangú elfogadását

Andrej Danko, az SNS elnöke és a parlament alelnöke is üdvözölte, hogy a parlament egyhangúan fogadta el a határozatot. Azt is elárulta, a saját maga és a pártja nevében is elnézést kér a házbizottság ülésén azért, hogy közvetlenül a merénylet után elragadták az indulatai.

Jelezte, az SNS javaslatokat fog előterjeszteni a média és az internetes vitafórumok, online platformok működésével kapcsolatban.

Danko a sajtótájékoztatóján közölte, hogy törvényt készítenek elő az internetes kommentelők regisztrálásával kapcsolatban, például a bűncselekményeket helyeslő hozzászólók azonosítása érdekében. Terveik között szerepel egy ún. nemzeti médiahatóság létrehozása, amely a médiát és az online platformokat fogja ellenőrizni.

„Szigorú törvényt készítünk a média és a személyiségi jogok védelmével kapcsolatban, hogy a jogaikban megsértett személyek pontosan tudják, kihez, melyik szerkesztőséghez kell fordulniuk, és pontosan szabályozzuk a helyreigazításra vonatkozó határidőket”

jelentette be Danko.

A nemzetiek tervei szerint a szerkesztőségeknek meghatározott idejük lenne arra, hogy állást foglaljanak a megjelent cikk tartalmával kapcsolatban, és téves információ vagy hazugság megjelentetése miatt a kiadókat és működtetőket terhelné a felelősség. Danko leszögezte, nem akarják korlátozni a médiát, de igazolniuk kell az állításaik valódiságát.

Gyűlöletpolitikától a politikai merényletig jutottunk. Ideje lenne megállítani a társadalom hergelését

Majerský: A merényletet elítélő határozat általános kompromisszum eredménye

A Robert Fico elleni merényletet elítélő parlamenti határozatot széles körű kompromisszum eredményeként fogadta el a törvényhozás – jelentette ki Milan Majerský, az ellenzéki KDH elnöke.

Hozzátette, mozgalma ahhoz ragaszkodott, hogy a nyilatkozat tartalmazza az összes közjogi méltóság és közéleti szereplő megvédésének szükségességét.

Hangsúlyozta, hogy az ország minden egyes állampolgárának biztonságban kell éreznie magát.

A KDH nyitott minden megbékélési kísérletre. „Minden kezdeményezést támogatunk, amely a társadalmi egyetértést segítheti elő” – jelentette ki újságíróknak a mozgalom elnöke.

Hírdetés

Gröhling reméli, hogy a határozat új politikai kultúra kezdetét jelentheti

Branislav Gröhling, az SaS elnöke örül, hogy a kormánypárti és az ellenzéki oldal képes volt megállapodni a kormányfő elleni merényletet elítélő parlamenti határozat elfogadásában. Kiemelte a kormánypártok hajlandóságát a határozat szövegével kapcsolatos módosítások elfogadására.

A házbizottság ezzel kapcsolatos kedd reggeli ülését nyugodtnak nevezte, kölcsönös bocsánatkérések is elhangzottak. Bízik benne, hogy mindez egy új politikai kultúra kezdetét jelentheti.

„A házbizottsági ülés nyugodt és konstruktív volt” – szögezte le Gröhling. Reméli, hogy a parlamenti üléseken ezután tisztességesebb hangnem fog uralkodni, a felesleges veszekedések nélkül. Azt is nagyra értékeli, hogy a kormányoldal és az ellenzék képes volt megegyezni, dacára annak, hogy elmaradt a Zuzana Čaputová államfő és Peter Pellegrini megválasztott államfő által kezdeményezett kerekasztal.

Politikai manőverek a merénylet után: senkinek nem olyan fontos a helyzet lenyugtatása, mint az ellenzéknek

Szintén pozitívumnak tartja, hogy folytatódik a parlamenti ülés.

„A törvényhozásnak működnie kell” – tette hozzá azzal, hogy tárgyilagos, konstruktív, és egyben kritikát is megfogalmazó vitát is lehetséges folytatni a parlamentben.

„Ez az időszak arra tanított meg minket, hogy egyes szavakkal óvatosabban kell bánni”

tette hozzá.

PS: A határozat elfogadása az első lépés a kulturáltabb politizálás felé

Az ellenzéki Progresívne Slovensko nagyra értékeli, hogy a parlament egyhangúan fogadta el a Robert Ficokormányfő elleni merényletet elítélő határozatot. Ez lehet az első kis lépés a kulturáltabb politizálás felé – jelentette ki Michal Šimečka, a PS elnöke, a parlament alelnöke.

„Bízom benne, hogy a határozat egyhangú elfogadása hozzájárul ahhoz, hogy a most zajló és a későbbi parlamenti ülések is civilizált, korrekt és tárgyilagos légkörben folyjanak”

jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján.

Elítélte a parlament a kormányfő elleni merényletet

Ugyanakkor úgy véli, továbbra is érvényes, hogy a demokráciához erős ellenzékre, szabad és független sajtóra és erős polgári társadalomra van szükség. A PS továbbra is aktív, határozott, tisztességes és tárgyilagos ellenzéki politikát fog folytatni – szögezte le.

Šimečka elmondta, a PS több módosítást is kezdeményezett a határozati javaslat szövegében a házbizottság kedd reggeli ülésén.

„A végső változatot annak a minimumnak tekintem, amelyben az összes párt képes volt egyetérteni, és mindegyik véleményét tükrözi”

tette hozzá. A házbizottság ülését konstruktívnak nevezte, azt viszont sajnálja, hogy nem valósult meg a keddi kerekasztal-találkozó az elnöki palotában.

Matovič azt kívánja, a politikusok tartsák be a közösen elfogadott nyilatkozatot

Igor Matovič, a Slovensko elnöke azt kívánja, a politikusok tartsák be a Robert Fico (Smer-SD) kormányfő elleni merényletet elítélő parlamenti határozatban foglaltakat, és mutassák meg, hogy tisztességesen akarnak politizálni. Örül, hogy a parlament egyhangúan fogadta el a javaslatot, kiküszöbölve ezzel, hogy sikertelen lett a parlamenti pártok kerekasztalának megrendezésére vonatkozó államfői kezdeményezés.

„Nagyon boldog lennék, ha valamennyi politikus magába nézne, és a parlament ezentúl valóban az a hely lenne, aminek lennie kell, a politikai élet piedesztálja és kirakata”

jelentette ki Matovič. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a politikusok nem terjesztenek elő olyan törvényjavaslatokat, mint például a közmédiával kapcsolatos tervezet, amely a kormányhatalom kiszolgálójává teszi az RTVS-t.

Káčer három nappal a Fico elleni merénylet után: Egy Orbán untig elég volt, kettő már túl sok lenne

Hozzátette, nem akkor tisztességes egy politikus, ha nem használ helytelen kifejezéseket, ehhez az is kell, hogy ne terjesszen elő és ne fogadtasson el erőnek erejével tisztességtelen törvényeket. Ilyennek tartja a közmédiáról szóló módosítást is.

Matovič nem tartja hibának, hogy Zuzana Čaputová államfő megpróbált a megválasztott utódjával, Peter Pellegrinivel kerekasztalt összehívni. Ellenkezőleg, sajnálja, hogy több politikus a kifogásokat kereste, hogy ne kelljen részt venni a találkozón.

„A parlament ezt most helyrehozta, minden jelenlevő megszavazta a határozatot”

tette hozzá. Mint mondta, szeretné hinni, hogy ezen az úton folytatják tovább, de pesszimista ebben a kérdésben.

Az egyhangúlag elfogadott parlamenti határozat felszólít a gyűlöletkeltés beszüntetésére, és leszögezi, hogy a politikai nézetei miatt senki nem válhat gyűlölködés céltáblájává.

A parlament felszólítja az összes pártot, a médiát és a civil szervezeteket, hogy fogadják el a parlamenti választás eredményét és ne szítsanak gyűlöletet, mindenkinek a társadalmi megbékélés elősegítésére kell törekedni, és felhagyni a gyűlöletkeltő retorikával.

teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »